Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ budú na summite volať po väčšej konkurencieschopnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR

Lídri sa tiež chystajú apelovať na zvýšenie investícií do digitálnej infraštruktúry a umelej inteligencie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 9. apríla (TASR) - Lídri členských krajín Európskej únie využijú nadchádzajúci summit v Bruseli na deklarovanie rozhodných krokov, ktorých cieľom bude zaistiť dlhodobú konkurencieschopnosť a vedúce postavenie EÚ na globálnej scéne. S odvolaním sa na návrh záverečnej deklarácie summitu o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Lídri EÚ sa v Bruseli stretnú 17. a 18. apríla. Na summite sa bude rokovať o ekonomických výzvach pre euroblok, či harmonizácii zákonov o konkurze a dane z príjmov právnických osôb. Cieľom bude prilákať viac súkromného kapitálu na prechod EÚ na obnoviteľné zdroje energie a digitálnejšie hospodárstvo.

"Geopolitické napätie a asertívnejšie politické opatrenia medzinárodných partnerov a konkurentov, najmä v oblasti dotácií, odhalili zraniteľnosť Únie, zatiaľ čo dlhodobá produktivita a technologické a demografické trendy si vyžadujú naliehavé politické úpravy," cituje agentúra Reuters z dokumentu.

Na bruselskom summite bude tlmočená výzva na prehĺbenie jednotného trhu EÚ do júna budúceho roku s konkrétnymi krokmi na odstránenie prekážok, účinnejšie presadzovanie existujúcich pravidiel a osobitnou pozornosťou menším spoločnostiam.

V pripravovaných záveroch summitu sa nemenujú "konkurenti", podľa Reuters však nepochybne ide o Čínu a Spojené štáty.

Lídri sa tiež chystajú apelovať na zvýšenie investícií do digitálnej infraštruktúry a umelej inteligencie (AI) a vyzvať na väčšiu účasť na trhu prácu, otvorenú obchodnú politiku a prostredie podporujúce výskum.