Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lídri 27 krajín EÚ podpísali Rímsku deklaráciu

Na záver slávnostného rímskeho summitu šéfovia štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie podpísali na Kapitolskom námestí v talianskej metropole spoločné záverečné vyhlásenie - Rímsku deklaráciu (nasnímke). Foto: TASR/AP

Slovenskú delegáciu vedie premiér Robert Fico.

Rím 25. marca (TASR) - Na záver slávnostného rímskeho summitu dnes šéfovia štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie podpísali na Kapitolskom námestí v talianskej metropole spoločné záverečné vyhlásenie - Rímsku deklaráciu. Za SR ju podpísal premiér Robert Fico.


K jej podpisu došlo pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, ktoré tvoria jeden zo základov terajšieho európskeho spoločenstva.



Lídri spoločné vyhlásenie podporili jednomyseľne aj napriek otáznemu postoju poľskej a gréckej vlády k niektorým bodom deklarácie.

Poľská premiérka Beata Szydlová vo štvrtok pripustila, že Poľsko možno nepodpíše záverečné vyhlásenie zo summitu EÚ v Ríme, ak v ňom nebudú klauzuly, ktoré Varšava považuje za zásadné. Ešte v piatok sa však Varšava znova prihlásila k spoločnému európskemu smerovaniu a k jednote.

Na snímke vpozadí zľava predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, taliansky premiér Paolo Gentiloni, predseda Európskej rady Donald Tusk a maltský premiér Joseph Muscat v Orazi a Curiazi Hall v Palazzo dei Conservatori pred začiatkom slávnostného rímskeho summitu šéfov štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie v Ríme vsobotu 25. marca 2017.
Foto: TASR/AP


Deklarácia z rímskeho summitu zakotvuje "princíp viacrýchlostnej Európy"



Predstavitelia 27 členských krajín Európskej únie podpísali dnes na summite deklaráciu, ktorá zakotvuje princíp viacrýchlostnej Európy a záväzok pracovať na posilnení Únie prostredníctvom "ešte väčšej integrácie a väčšej solidárnosti" medzi jej členmi.

Krajiny EÚ - bez Británie, ktorá chce Úniu opustiť - sa v dnešnej deklarácii zaviazali "spolupracovať, rôznym tempom a intenzitou, kde to bude treba, a počas toho postupovať rovnakým smerom".

Dôkazom praktického využívania tohto princípu v minulosti je napríklad Schengenská zóna voľného pohybu, pripomenula tlačová agentúra AP.



"Jednotlivo by nás sily globálnej dynamiky obišli," uviedli lídri v deklarácii. "Stáť spoločne je naša najlepšia šanca ako na nich vplývať a chrániť naše spoločné záujmy a hodnoty."

Deklarácia načrtla víziu budúcnosti EÚ, v ktorej sa členské krajiny môžu rozhodnúť pre užšiu spoluprácu v konkrétnych záležitostiach, umožňujúc skupinám či krajinám postupovať v integrácii rozdielnymi rýchlosťami.

Členské krajiny budú podľa deklarácie pokračovať v rešpektovaní zmlúv a budú sa môcť pripojiť k snahám o užšej spolupráci neskôr.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po stretnutí vyhlásil, že deklarácia demonštruje atmosféru narastajúceho optimizmu.

Deklarácia je podľa neho dobrým začiatkom pre širokú diskusiu o budúcnosti EÚ po odchode Británie. "To, čo sme dosiahli v dňoch pred Rímom - a v niekoľkých ostatných hodinách tu v Ríme - vyjadruje akúsi rodiacu sa optimistickú náladu - pretože na rozdiel od toho, čo sa predpokladalo, nedošlo k žiadnemu konfliktu, žiadnemu veľkému sporu medzi niekoľkými prípadnými cestami," vyhlásil Juncker.

Začal sa summit k 60. výročiu Rímskych zmlúv



V talianskej metropole sa dnes pri príležitosti 60. výročia od vzniku spoločnej Európy - podpísania Rímskych zmlúv - začal slávnostný rímsky summit šéfov štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie. Slovenskú delegáciu vedie premiér Robert Fico.

Zasadnutie európskych lídrov sa koná na tom istom mieste, kde boli v roku 1957 podpísané zakladateľské zmluvy súčasnej Európskej únie - v Paláci konzervátorov (Palazzo dei Conservatori) na Kapitolskom námestí v Ríme.

V rámci rímskeho summitu ide z obsahového hľadiska o zavŕšenie procesu reflexie o budúcnosti EÚ, ktorý odštartoval bratislavský summit. Zasadnutie šéfov štátov alebo vlád 27 členských krajín EÚ v Ríme je súčasťou širšej diskusie o budúcnosti EÚ, ktorá nabrala na význame po rozhodnutí Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ.

"Verím, že nikto nebude mať záujem zablokovať hlavný dokument, ktorý sa nazýva Rímska deklarácia a v ktorom 27 štátov EÚ jednoznačne potvrdzuje záujem pokračovať v tomto jedinečnom projekte," uviedol v piatok cestou na rímsky summit slovenský premiér Robert Fico.

Na snímke zľava matský premiér Joseph Muscat, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico a taliansky premiér Paolo Gentiloni pózujú na námestí Palazzo dei Conservatori v Ríme pred začiatkom slávnostného rímskeho summitu šéfov štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie v sobotu 25. marca 2017.
Foto: TASR/AP


Pripravovaná Rímska deklarácia podľa Fica jednoznačne hovorí, že EÚ pokračuje v súčasnom formáte bez potreby zmeny alebo rušenia základných zmlúv, ktoré boli podpísané.

Fico zároveň na margo obáv, ktoré vyvolal otázny postoj poľskej a gréckej vlády k obsahu záverečného vyhlásenia rímskeho summitu uistil, že tento dokument "by mal byť podpísaný všetkými 27 premiérmi a prezidentmi, ktorí sa zúčastnia na tomto summite".

Po podpise je na programe spoločná tlačová konferencia predsedu Európskej rady Donalda Tuska, predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho, predsedu talianskej vlády Paola Gentiloniho a predsedu maltskej vlády Josepha Muscata.

Program sa zavŕši obedom v Kvirinálskom paláci (Palazzo del Quirinale) - sídle prezidenta -, ktorý pre delegátov usporiadal taliansky prezident Sergio Mattarella.

Rímske zmluvy sú dva dokumenty - Zmluva o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) a o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom) - a nesú názov podľa metropoly, v ktorej boli podpísané. Rímske zmluvy zároveň predstavujú tzv. rodný list spoločnej Európy, známej v súčasnosti pod názvom Európska únia. Podpísali ich zástupcovia šiestich signatárskych krajín: Belgicka, Francúzska, Holandska, Luxemburska, Nemeckej spolkovej republiky (NSR) a Talianska.

Británia deklaruje, že oficiálny proces vystúpenia z Únie odštartuje 29. marca, iba niekoľko dní po skončení rímskeho summitu.

Lídri EÚ chcú dnes na oslavách Rímskych zmlúv potvrdiť jednotu Únie



Vedúci predstavitelia Európskej únie a jej členských krajín oslavujú dnes v Ríme 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré tvoria jeden zo základov terajšieho európskeho spoločenstva. Zišli sa tam v čase, keď sa usiľujú znova oživiť jednotu bloku, definovať budúcnosť EÚ a bojovať s vnútornými i vonkajšími problémami.

Na dnešných oslavách podpísania Rímskych zmlúv v roku 1957 bude prítomných iba 27 z 28 šéfov štátov či vlád členských krajín EÚ, z evidentných dôvodov chýba britská premiérka Theresa Mayová.

Šéfovia štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie pózujú pre spoločnú fotografiu po podpise Rímskej deklarácie v Ríme 25. marca 2017. Na snímke ôsmy zľava v pozadí slovenský premiér Robert Fico.
Foto: TASR/AP


Slávnostné zhromaždenie v Ríme sa začalo v piatok večer audienciou u pápeža Františka vo Vatikáne, ktorý apeloval na prítomných lídrov slovami: "Ste povolaní k tomu, aby ste razili cestu novému európskemu humanizmu."

Pápež označil solidaritu "za najúčinnejšiu protilátku k moderným formám populizmu" a povedal, že Únia musí spojiť sily pri investovaní do rozvoja, pri tvorbe pracovných miest, ako aj zabezpečení primeraných platov a dôstojných životných podmienok pre všetkých občanov.

Vyvrcholením dnešného summitu EÚ bude prijatie spoločnej deklarácie o budúcom smerovaní Únie.

Ukázať na dnešnom summite jednotný front je pre lídrov EÚ mimoriadne dôležité, keďže Británia o niekoľko dní - 29. marca oficiálne oznámi Bruselu svoje rozhodnutie vystúpiť z Únie.

Európa musí nájsť spoločné riešenie utečeneckej krízy, zdôraznila v rozhovore s talianskym televíznym programom Tg1 odvysielaným v piatok večer nemecká kancelárka Angela Merkelová.

V spoločenstve založenom na solidárnosti, musí každá strana prispievať podľa svojich možností, povedala ďalej Merkelová. Hoci sa za uplynulé roky dosiahol veľký prokrok, stále je čo robiť, dodala. Slová pápeža označila za dojemné a inšpirujúce.

Centrum Ríma počas summitu hermeticky uzavreli



Európska únia musí dať najavo, že sa bude sústrediť na veľké veci, nie na maličkosti. Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker to povedal dnes pred začiatkom rímskeho summitu šéfov štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie v talianskej metropole. Britská premiérka Theresa Mayová na summite chýba.

"Ľudia to nemajú radi," povedal Juncker v čase, keď sa vedenie únie usiluje znova oživiť jednotu bloku, definovať budúcnosť EÚ a bojovať s vnútornými i vonkajšími problémami.

Talianski ozbrojení policajti hliadkujú pred pamätníkom neznámeho vojaka na námestí Piazza Venezia v Ríme 24. marca 2017. V sobotu 25. marca si lídri EÚ pripomenú v talianskej metropole 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv.
Foto: TASR/AP


Obyvatelia hlavného talianskeho mesta a turisti sa dnes vyhýbajú centru mesta a okoliu Kapitolského námestia, kde zasadajú lídri európskej dvadsaťsedmičky. Polícia centrum hermeticky uzavrela, aby sa vyhla možným protestom. Do miesta summitu sa dostali iba národné delegácie.

Úrady už niekoľko hodín pred začiatkom summitu, na ktorý sa akreditovalo 800 zahraničných novinárov, zastavili aj premávku na niektorých staniciach metra.

Polícia a úrady sa obávajú, že medzi účastníkov plánovaných protieurópskych protestov, naplánovaných na dnešné popoludnie, sa môžu infiltrovať anarchisti.

Avizovaný je protest odporcov Európskej únie, ohlásený je aj pochod prívržencov krajnej ľavice.

Na dnešné popoludnie sa tiež v Ríme plánuje pochod priaznivcov Európskej únie, do ktorého by sa mohli zapojiť stovky Britov žijúcich v iných krajinách EÚ, obávajúcich sa komplikácií po vystúpení Spojeného kráľovstva z bloku.