Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ gratulovali Kiskovi k zvoleniu za prezidenta

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy (vpravo) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP

Van Rompuy vyjadril tiež vďaku doterajšiemu slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi za jeho desaťročné pôsobenie vo funkcii hlavy štátu.

Brusel/Varšava 30. marca (TASR) - Lídri Európskej únie gratulovali dnes Andrejovi Kiskovi k víťazstvu v sobotňajších prezidentských voľbách na Slovensku.

Brusel/Varšava 30. marca (TASR) - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy vyjadrili vo vyhláseniach v mene EÚ presvedčenie, že nový prezident prispeje k riešeniu výziev, ktorým čelí Slovenská republika, i k spoločným európskym cieľom.

"Mnohé výzvy, pred ktorými dnes stoja Slovensko a EÚ, možno najlepšie zvládnuť pomocou spolupráce medzi európskymi partnermi. Spolieham sa na vašu aktívnu účasť na oboznamovaní vašich občanov s jedinečným európskym projektom a posilňovaní úlohy Európskej únie ako silného hráča na svetovej scéne a pri ochrane jej občanov," uviedol Barroso.

Van Rompuy vyjadril tiež vďaku doterajšiemu slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi za jeho desaťročné pôsobenie vo funkcii hlavy štátu, počas ktorého krajina vstúpila do EÚ a prijala za svoju menu euro.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski rovnako zagratuloval Kiskovi v telefonáte, v ktorom hovorili tiež o ukrajinskej kríze, uviedol vedúci poľskej prezidentskej kancelárie Jaromir Sokolowski pre tlačovú agentúru PAP.

Komorowski pozval Kisku na návštevu Poľska v novej funkcii. Vyjadril súčasne nádej, že prezidenti budú pokračovať v spolupráci na bilaterálnej úrovni, vo Vyšehradskej štvorke, v EÚ i v NATO. Obaja sa podľa Sokolowského zhodli, že vo svetle ukrajinskej krízy má spolupráca Poľska a Slovenska ako susedov Ukrajiny mimoriadny význam.