Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ na summite potvrdili mnohostranný politický prístup voči Číne

Zľava estónska premiérka Kaja Kallassová, slovenský premiér Ľudovít Ódor, belgický premiér Alexander De Croo a cyperský prezident Nikos Christodoulides počas rokovania za okrúhlym stolom v druhý deň summitu EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 30. júna 2023. Foto: TASR/AP

Lídri na summite zdôraznili, že EÚ nemá v úmysle odpojiť sa od kontaktov s Čínou alebo obrátiť sa dovnútra seba.

Brusel 30. júna (TASR) - Hlavy vlád a štátov krajín EÚ v rámci piatkových strategických diskusii o vzťahoch Únie s Čínou na summite v Bruseli opätovne potvrdili mnohostranný politický prístup EÚ voči Číne. Tú vnímajú ako partnera, ale aj konkurenta a systémového rivala. Informuje o tom spravodajca TASR.

Závery summitu naznačili, že aj napriek rozdielnym politickým a hospodárskym systémom majú Európska únia a Čína spoločný záujem presadzovať konštruktívne a stabilné vzťahy založené na rešpektovaní medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, vyváženej angažovanosti a reciprocite.

Lídri potvrdili, že EÚ bude pokračovať v spolupráci s Čínou pri riešení globálnych výziev. Vyzvali Peking na prijatie ambicióznejších opatrení v oblasti zmeny klímy a biodiverzity, zdravia a pripravenosti na pandémie, potravinovej bezpečnosti, znižovania katastrof, odpustenia dlhov chudobnejším krajinám a humanitárnej pomoci.

V oblasti obchodu a hospodárstva sa EÚ bude snažiť zabezpečiť rovnaké podmienky, aby obchodné a hospodárske vzťahy boli vyvážené, recipročné a vzájomne prospešné. Únia chce pokračovať v znižovaní kritických závislostí a zraniteľných miest vo vzťahu k Číne, a to aj vo svojich dodávateľských reťazcoch, a všade tam, kde to bude potrebné a vhodné, zníži riziko a bude diverzifikovať.

Lídri na summite zdôraznili, že EÚ nemá v úmysle odpojiť sa od kontaktov s Čínou alebo obrátiť sa dovnútra seba.

Premiéri a prezidenti sa zhodli, že Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN má osobitnú zodpovednosť za dodržiavanie medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, Charty OSN a medzinárodného práva. V tejto súvislosti vyzvali Čínu, aby naliehala na Rusko, aby zastavilo svoju agresívnu vojnu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny.

EÚ nezabudla ani na citlivú otázku čínskej zahraničnej politiky a v záveroch summitu upozornila, že Východné a Juhočínske more majú strategický význam pre regionálnu a globálnu prosperitu a bezpečnosť. Lídri spresnili, že Úniu znepokojuje rastúce napätie v Taiwanskom prielive a že sú proti akýmkoľvek jednostranným pokusom zmeniť pomery na tomto ostrove silou alebo nátlakom.

"Európska únia je naďalej pevne odhodlaná podporovať dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd," uvádza sa v záveroch summitu. Znamená to, že lídri EÚ privítali obnovenie dialógu o ľudských právach s Čínou, zároveň však naďalej kritizujú praktiky nútenej práce, nátlak voči obhajcom ľudských práv a menšinám v Tibete a Sin-ťiangu a nedodržiavanie záväzkov týkajúcich sa Hongkongu.