Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Európsky lídri odsúdili teroristické útoky vo Francúzsku

Charles Michel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čo najdôraznejšie odsudzujeme tieto útoky, ktoré predstavujú útoky na naše spoločné hodnoty, uviedli lídri.

Brusel 29. októbra (TASR) - Lídri EÚ odsúdili vo štvrtok teroristické útoky vo Francúzsku a vyzvali svet, aby sa "usiloval skôr o dialóg a porozumenie medzi komunitami a náboženstvami než o rozdelenie".

Vo vyhlásení zverejnenom predsedom Európskej rady Charlesom Michelom lídri 27 členských štátov EÚ vyjadrili solidaritu s Francúzskom. Podľa agentúry AFP sa nezmienili o kontroverzii v prípade karikatúr proroka Mohameda.

Podľa agentúry DPA lídri EÚ uviedli, že sú "šokovaní a zarmútení z teroristických útokov vo Francúzsku".

"Čo najdôraznejšie odsudzujeme tieto útoky, ktoré predstavujú útoky na naše spoločné hodnoty," uviedli lídri.

Podozrivým zo spáchania štvrtkového vražedného útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice je 21-ročný Tunisan, ktorý pricestoval do Európy len pred niekoľkými týždňami, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Ako informovali denník Le Monde, agentúra Reuters a stanica BBC, jednou z obetí útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice je správca tohto kostola. Ďalšej obeti, žene, útočník oddelil hlavu od tela. Oboch ich zabil vnútri baziliky. Treťou obeťou je takisto žena, ktorú útočník niekoľkokrát bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla.

Páchateľ podľa starostu Nice vykrikoval "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala.

Pred takmer dvoma týždňami v meste Conflans-Sainte-Honorine pri Paríži zavraždil čečenský moslim stredoškolského učiteľa dejepisu Samuela Patyho. K vražde došlo po tom, čo dejepisár žiakom pri výklade o slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Moslimovia veria, že akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda je rúhaním.