Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ prijali principiálnu dohodu o spoločnej ochrane hraníc

Lídri EÚ, premiér SR Robert Fico v prednom rade štvrtý sprava, pózujú počas skupinovej fotografie na summite EÚ v Bruseli 17. decembra 2015. Na programe dvojdňovej schôdzky je migračná a utečenecká problematika a boj proti terorizmu, ako aj Energetická únia. Foto: TASR/AP

Agentúre TASR to potvrdil diplomat EÚ, ktorý si neželal byť menovaný.

Brusel 17. decembra (TASR) - Predsedovia vlád a hlavy štátov členských krajín EÚ dnes večer prijali principiálnu dohodu o vytvorení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Agentúre TASR to potvrdil diplomat EÚ, ktorý si neželal byť menovaný.

O návrhu Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorý v utorok predstavila Európska komisia, bude v priebehu nasledovného roka hlasovať aj Európsky parlament a odobriť ho musí Rada EÚ pre vnútorné záležitosti.

Holandsko, ktoré od 1. januára 2016 preberie polročné rotujúce predsedníctvo v EÚ, už podľa diplomatických zdrojov naznačilo, že by chcelo dosiahnuť finálnu dohodu v tejto záležitosti do konca júna. Ak sa to Holanďanom nepodarí, zodpovednosť za finalizáciu tejto agendy pripadne slovenskému predsedníctvu v EÚ.

Principiálna dohoda lídrov EÚ o Európskej pohraničnej a pobrežnej stráži znamená, že ďalšie rokovania, či už na úrovni ministrov alebo v europarlamente, môžu priniesť niektoré zmeny v pôvodnom znení dokumentu exekutívy EÚ, a to predovšetkým v tej oblasti, v ktorej majú niektoré členské štáty obavy o stratu svojej suverenity pri ochrane hraníc.

Najspornejším bodom návrhu z dielne Európskej komisie je možnosť zásahu na vonkajších schengenských hraniciach EÚ v tých prípadoch, keď si niektorý z členských štátov únie svoje povinnosti pre účinnú ochranu hraníc neplní alebo si z nejakého dôvodu tieto povinnosti plniť nemôže.