Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ: Ukrajina potrebuje vôľu na uskutočnenie reforiem

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (v strede), predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pózujú počas summitu EÚ-Ukrajina v Kyjeve 27. apríla 2015. Foto: TASR/AP

"Európa nemôže robiť ťažkú prácu za vás. Je to na vás, iba na vás, na ukrajinskom národe a jeho vláde a parlamente, aby urobili ťažkú prácu, reformovanie Ukrajiny," povedal Donald Tusk.

Kyjev 27. apríla (TASR) - Ukrajina potrebuje vôľu na uskutočnenie zásadných reforiem, odkázali dnes podľa agentúry DPA poprední európski predstavitelia na summite EÚ-Ukrajina v Kyjeve.

"Európa nemôže robiť ťažkú prácu za vás. Je to na vás, iba na vás, na ukrajinskom národe a jeho vláde a parlamente, aby urobili ťažkú prácu, reformovanie Ukrajiny," povedal predseda Európskej rady Donald Tusk po rokovaniach s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a premiérom Arsenijom Jaceňukom.

Tusk dodal, že reformy budú najlepšou odpoveďou voči pokračujúcej vzbure separatistov na východe Ukrajiny.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker poznamenal, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou o zóne voľného obchodu by mala plne začať platiť od 1. januára 2016, a to aj napriek námietkam Moskvy.

Dnešné rozhovory sa podľa analytikov konali v čase rastúcej nedôvery EÚ voči ochote Kyjeva zaviesť potrebné reformy. Brusel žiada od Kyjeva pokrok najmä v oblasti justície, decentralizácie, deregulácie a privatizácie.