Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ v Tirane ocenili pokrok krajín západného Balkánu

Predseda Európskej rady Charles Michel hovorí počas mediálnej konferencie na samite EÚ – západný Balkán v Tirane v Albánsku v utorok 6. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Som absolútne presvedčený, že budúcnosť našich detí bude so západným Balkánom v EÚ bezpečná a prosperujúcejšia, citovala predsedu Európskej rady Charlesa Michela agentúra AP.

Tirana 6. decembra (TASR) - Vedúci predstavitelia členských krajín Európskej únie na utorkovom summite EÚ - západný Balkán opätovne potvrdili svoj jednoznačný záväzok voči európskej perspektíve krajín tohto regiónu. Zároveň vyzvali na urýchlenie prístupového procesu založeného na dôveryhodných reformách, pričom privítali pokrok partnerských krajín, informuje TASR.

"EÚ víta odhodlanie partnerských krajín západného Balkánu presadzovať základné európske hodnoty a zásady v súlade s medzinárodným právom. EÚ tiež víta opätovný záväzok partnerských krajín k podpore demokracie, základných práv a hodnôt a právneho štátu," uvádza sa v spoločnej deklarácií zverejnenej po skončení summitu v albánskom hlavnom meste Tirana.

Lídri krajín EÚ a západného Balkánu sa zhodli, že "stupňujúca sa agresívna vojna Ruska voči Ukrajine ohrozuje európsky a svetový mier a bezpečnosť a podčiarkuje význam strategického partnerstva medzi EÚ a regiónom západného Balkánu".

Na dôkaz záväzku eurobloku predseda Európskej rady Charles Michel zdôraznil energetickú podporu EÚ pre tento región, keďže vojna ovplyvňuje dodávky a ceny. "Som absolútne presvedčený, že budúcnosť našich detí bude so západným Balkánom v EÚ bezpečná a prosperujúcejšia," citovala Michela agentúra AP.

"Očakávame, že región urobí kľúčové reformy a určite ukáže vôľu prijať ambície a ducha Európskej únie. Mnohí tak robia, ale vidíme aj zaváhania," vyhlásil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová varovala pred rastúcim vplyvom Číny v regióne. Pripomenula, že EÚ zostáva hlavným obchodným partnerom západného Balkánu. "Sme najbližší partner, a preto... sa musíte rozhodnúť, na ktorej strane ste," odkázala lídrom Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska.

EÚ pre západný Balkán vyčlenila miliardu eur vo forme grantov s cieľom pomôcť domácnostiam a podnikom prekonať dôsledky vojny na Ukrajine a zvýšiť energetickú a potravinovú bezpečnosť.

Lídri diskutovali aj o migrácii, ktorá zostáva veľkým problémom EÚ vzhľadom na počet migrantov, ktorí sa pokúšajú nelegálne vstúpiť na územie EÚ cez západný Balkán, najmä cez Srbsko.