Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ vo vyhlásení: Ukrajinu budeme podporovať, až kým nezvíťazí

Na snímke 25-ročná Krystyna stojí s dcérou Zlatou nad hrobom svojho manžela, vojaka Vitalija Zarického na cintoríne v Ľvove vo štvrtok 23. februára 2023. Rodinní príslušníci sa zišli na vojenskom cintoríne v Ľvove, aby si uctili pamiatku tých, ktorí zahynuli v boji proti ruskej invázii na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Európska únia bude naďalej podporovať Ukrajinu politicky, hospodársky, humanitárne, finančne a vojensky..., píše sa vo vyhlásení.

Brusel 23. februára (TASR) - Lídri členských krajín Európskej únie vydali vo štvrtok spoločné vyhlásenie pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Prisľúbili, že v podpore Kyjeva vytrvajú dovtedy, kým Ukrajina nezvíťazí a nebude nastolená spravodlivosť. TASR o tom informuje na základe správ stanice CNN a denníka The Guardian.

"Spoločne s našimi medzinárodnými partnermi zaistíme, že Ukrajina zvíťazí, medzinárodné právo bude rešpektované, mier a územná celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc budú obnovené a že Ukrajina bude obnovená a bude vykonaná spravodlivosť. Až do toho dňa nebudeme odpočívať," uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady.

"Európska únia bude naďalej podporovať Ukrajinu politicky, hospodársky, humanitárne, finančne a vojensky...," píše sa vo vyhlásení. "Budeme tiež podporovať obnovu Ukrajiny, na ktorú sa budeme v súlade s právom EÚ a medzinárodným právom snažiť využiť zmrazené a znehybnené ruské aktíva. Budeme naďalej zvyšovať kolektívny tlak na Rusko, aby ukončilo svoju agresívnu vojnu," vyhlásilo 27 členských krajín EÚ.

EÚ a jej partneri budú naďalej pevne a s maximálnou solidaritou stáť pri Ukrajine a jej obyvateľoch, a to tak dlho, ako to bude potrebné. Ukrajina je "súčasťou našej európskej rodiny" a Ukrajinci preukázali "odhodlanie brániť demokraciu a slobodu, odolnosť voči utrpeniu a dôstojnosť, keď boli konfrontovaní so zločinmi Ruska", uvádza sa vo vyhlásení.