Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ vyzvali zriadiť humanitárne koridory a prestávky do Gazy

Palestínčania kontrolujú trosky zničených budov po izraelských náletoch na mesto v južnom pásme Gazy vo štvrtok 26. októbra 2023. Foto: TASR/AP

EÚ chce zabrániť rozšíreniu tohto konfliktu na širší región a za týmto účelom chce užšie spolupracovať s Palestínskou samosprávou, píše sa v dokumente.

Brusel 27. októbra (TASR) - Lídri EÚ sa vo štvrtok na summite v Bruseli zhodli na spoločnej výzve zriadiť "humanitárne koridory a prestávky", ktoré pomôžu doručiť humanitárnu pomoc do palestínskeho pásma Gazy. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

V záveroch k rokovaniam o kritickej situácii medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas šéfovia vlád a štátov EÚ vyjadrili "vážne znepokojenie" nad zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou v Gaze a vyzvali na nepretržitý, rýchly, bezpečný a neobmedzený prístup ohrozených civilistov k humanitárnej pomoci.

"Táto pomoc by sa mala dostať k tým, ktorí ju potrebujú, prostredníctvom všetkých nevyhnutných opatrení vrátane humanitárnych koridorov a prestávok pre humanitárne potreby," uvádza sa v záveroch Európskej rady.

Podľa tohto dokumentu EÚ bude úzko spolupracovať so svojimi partnermi v regióne na ochrane civilistov a zaistení humanitárnej pomoci v podobe potravín, vody, prístreškov, lekárskej starostlivosti a pohonných hmôt so zreteľom na to, aby sa táto pomoc nedostala do rúk bojovníkov z Hamasu.

Premiéri a prezidenti ostro odsúdili brutálne útoky Hamasu na Izrael a používanie civilného obyvateľstva ako živých štítov. Podľa očakávania potvrdili právo Izraela brániť sa v súlade s medzinárodným a medzinárodným humanitárnym právom a vyzvali Hamas na prepustenie všetkých zajatcov.

EÚ chce zabrániť rozšíreniu tohto konfliktu na širší región a za týmto účelom chce užšie spolupracovať s Palestínskou samosprávou, píše sa v dokumente.

V neposlednom rade je EÚ pripravená oživiť proces vedúci k vytvoreniu dvoch vedľa seba existujúcich nezávislých štátov a podporuje návrhy na zorganizovanie medzinárodnej mierovej konferencie zameranej na vyriešenie sporov medzi Izraelom a Palestínčanmi.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)