Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lídri G20 odsúdili použitie sily na Ukrajine s cieľom získať územia

Americký prezident Joe Biden a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (v pozadí vpravo) počas rokovania na summite skupiny najbohatších ekonomík sveta G20 v indickom meste Naí Dillí 9. septembra 2023. V poradí 18. summit G20, na ktorom sa osobne zúčastní aj americký prezident Joe Biden, sa v indickom Naí Dillí začne v sobotu. Foto: FOTO TASR/AP

Indický premiér Naréndra Módí predtým v sobotu oznámil, že lídri G20 sa v Naí Dillí dohodli na spoločnej deklarácii aj napriek výrazným názorovým rozdielom v spojitosti s vojnou na Ukrajine.

Naí Dillí 9. septembra (TASR) - Lídri členských krajín zoskupenia G20 sa v sobotu na summite v indickom Naí Dillí dohodli na spoločnej deklarácii, v ktorej odsúdili použitie sily na Ukrajine s cieľom získať tam územia, ale nemenovali Rusko. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Zdroje z prostredia rokovaní pre agentúru DPA už skôr uviedli, že lídri sa dohodli na kompromisnej formulácii o ruskej invázii na Ukrajinu.

Podľa AFP sa v spoločnom dokumente spomína "vojna na Ukrajine" s tom zmysle, že "všetky štáty" sa musia "zdržať vyhrážok alebo použitia sily s cieľom získať územie, lebo by to narušilo územnú celistvosť, suverenitu a politickú nezávislosť akéhokoľvek štátu".

Spoločná deklarácia sa vyslovene nezmieňovala o Rusku, na rozdiel od vlaňajšieho vyhlásenia na summite G20 na indonézskom ostrove Bali - v ňom lídri citovali rezolúciu OSN, ktorá "čo najdôraznejšie odsudzuje agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine".

Napriek všetkému poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan privítal znenie súčasnej deklarácie. "Z nášho pohľadu je to veľmi dobrá práca," povedal novinárom.

Deklarácia upevňuje zásady, že štáty nesmú použiť silu za účelom získať územie, že použitie jadrových zbraní je "úplne neprípustné" a že "spravodlivý mier musí byť založený na princípoch Charty OSN vrátane princípov suverenity a územnej celistvosti", spresnil Sullivan.

"Útoky na civilnú infraštruktúru, vrátane energetickej infraštruktúry, musia prestať," dodal Sullivan.

India ako hostiteľská krajina summitu G20 sa ocitla v zradnej situácii v otázke vojny na Ukrajine. Balansuje totiž medzi tradičným spojenectvom s Moskvou, ktorá jej dodáva väčšinu zbraní a teraz aj zlacnenú ropu, a medzi svojím členstvom v zoskupení Štvorstranný bezpečnostný dialóg (QUAD). Tam sú spojencami Indie Spojené štáty, Japonsko a Austrália.

Indický premiér Naréndra Módí predtým v sobotu oznámil, že lídri G20 sa v Naí Dillí dohodli na spoločnej deklarácii aj napriek výrazným názorovým rozdielom v spojitosti s vojnou na Ukrajine. Podrobné znenie vyhlásenia však vtedy ešte nebolo zverejnené.

Kyjev vyhlásenie skritizoval



Kyjev v sobotu kritizoval spoločné kompromisné vyhlásenie lídrov skupiny G20 o ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré odsudzuje použitie sily s cieľom získať územie, ale nemenuje Rusko a ani ho priamo nekritizuje. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP a z portálu britského denníka The Guardian.

"Ukrajina je vďačná partnerom, ktorí sa pokúšali zahrnúť do textu vyhlásenia ostré slová. Zároveň hovoríme, že pokiaľ ide o agresiu Ruska proti Ukrajine, skupina krajín G20 nemá byť na čo hrdá," uviedol Oleh Nikolenko, hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Nikolenko poukázal na to, že deklarácia konkrétne nespomína Rusko. Ako dodal, uvádza sa v nej len to, že "štáty nesmú konať spôsobom, ktorý sa nezhoduje s cieľmi a zásadami Charty OSN ako celku, a že sa štáty musia zdržať vyhrážok alebo použitia sily s cieľom získať územie, lebo by to išlo proti územnej celistvosti, suverenite či politickej nezávislosti nejakého štátu".

"Je jasné, že prítomnosť ukrajinskej strany (na summite G20) by umožnilo účastníkom lepšie pochopiť situáciu," napísal Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko zdôraznil, že je vďačný západným krajinám, ktoré presadzovali silné odsúdenie Ruska. Nakoniec však Rusko nesúhlasilo s väčšinou znenia textu týkajúceho sa Ukrajiny a zablokovalo kompromis, ktorý "bol inak prijateľný pre všetkých ostatných", povedal pre tlačovú agentúru Reuters diplomat z Európskej únie.

Ruská vyjednávačka Svetlana Lukašová povedala v sobotu novinárom v indickom hlavnom meste Naí Dillí, že spoločné vyhlásenie dosiahnuté na summite lídrov skupiny krajín G20 je "vyvážené" a Moskva ho víta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.