Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Lídri Poľska, Rakúska a Slovinska kondolovali Česku po streľbe v Prahe

Policajti zabezpečujú vo štvrtok 21. decembra 2023 oblasť v centre Prahy v Českej republike. Foto: TASR/AP

Rakúsky prezident uviedol, že je hlboko šokovaný štvrtkovým útokom v Prahe, ktorý označil za krutý.

Varšava/Viedeň/Ľubľana/Praha 21. decembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril sústrasť rodinám obetí masovej streľby na Univerzite Karlovej v Prahe. Rovnako reagovali aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a najvyšší predstavitelia Slovinska vrátane prezidentky Nataše Pircovej Musarovej. TASR prevzala správy z tlačových agentúr PAP, APA a STA.

"Vyjadrujem sústrasť prezidentovi Českej republiky a rodinám a príbuzným obetí streľby na Univerzite Karlovej v Prahe. Želám skoré uzdravenie zraneným," napísal Duda vo štvrtok večer na sociálnej sieti X. "Poliaci zdieľajú bolesť všetkých, ktorí trpia touto strašnou tragédiou," dodal.



Rakúsky prezident uviedol, že je hlboko šokovaný štvrtkovým útokom v Prahe, ktorý označil za krutý. "V týchto bolestivých hodinách sme v myšlienkach s ľuďmi v Českej republike, s rodinami a priateľmi obetí," napísal Van der Bellen.

Najvyšší slovinskí predstavitelia tiež po streľbe vyjadrili sústrasť Českej republike. "Sme zhrození správou o streľbe v Prahe. Smútime nad stratou toľkých nevinných ľudí. Vianoce by mali byť obdobím pokoja a pokojných stretnutí, a nie obdobím hlbokého smútku," napísala na sieti X slovinská prezidentka Pircová Musarová a kondolovala českému prezidentovi Petrovi Pavlovi.

Slovinský premiér Robert Golob uviedol, že nemá slov na to, čo sa stalo. "V myšlienkach som s blízkymi obetí, so zranenými a všetkými ľuďmi v Českej republike," dodal.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Slovinsko je zdesené brutálnou streľbou. "Vyjadrujeme našu najhlbšiu sústrasť rodinám obetí a všetkým, ktorých postihla táto tragédia. Slovinsko stojí solidárne s českými obyvateľmi," napísalo ministerstvo na sociálnej sieti X. Podľa informácií v súčasnosti dostupných ministerstvu nie sú medzi obeťami streľby žiadni Slovinci.

Pri streľbe útočníka vo štvrtok o 15.15 h SEČ na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v centre Prahy zomrelo 14 ľudí a najmenej 25 ďalších utrpelo zranenia, z nich deviati sú vo vážnom stave, oznámili pražské pohotovostné služby.

Mŕtvy je aj útočník, ktorého zrejme "eliminovala" česká polícia alebo spáchal samovraždu. Pražská polícia oznámila, že strelcom bol 24-ročný študent univerzity.

Český minister vnútra Vít Rakušan povedal, že išlo o najhoršiu masovú streľbu v Česku, ale vylúčil, že by súvisela s medzinárodným terorizmom. Dodal, že je v kontakte so špeciálnymi službami z krajín Európskej únie.