Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lídri Španielska a Belgicka hovorili o situácii ohľadom Katalánska

Španielsky premiér Mariano Rajoy prichádza na sociálny summit EÚ, ktorého témou sú spravodlivé pracovné miesta a rast, 17. novembra 2017 v Göteborgu. Foto: TASR/AP

Diplomatickú prestrelku si vynútili najmä vyhlásenia niektorých politikov a ministrov belgickej federálnej vlády z Flámskej novej aliancie, ktorí sa otvorene zastávajú katalánskych separatistov.

Brusel 17. novembra (TASR) - Belgický premiér Charles Michel sa v piatok dopoludnia v Göteborgu stretol s predsedom španielskej vlády Marianom Rajoyom. K ich stretnutiu došlo v rámci sociálneho summitu EÚ. Obaja lídri nakrátko zhodnotili situáciu v Katalánsku, ktorá sa stala terčom diplomatických prestreliek medzi Bruselom a Madridom, ale venovali sa aj všeobecnej európskej agende, uviedla tlačová agentúra Belga.

Belgické médiá si počas októbrového summitu EÚ v Bruseli všimli, že hoci Michel a Rajoy sedia vedľa seba, takmer vôbec nekomunikujú. Dôvodom bolo aj to, že belgický premiér ako jediný v EÚ odsúdil použitie násilia voči katalánskym voličom počas referenda o nezávislosti. Španielsko tvrdí, že reakcia polície bola primeraná.

Diplomatickú prestrelku si vynútili najmä vyhlásenia niektorých politikov a ministrov belgickej federálnej vlády z Flámskej novej aliancie (N-VA), ktorí sa otvorene zastávajú katalánskych separatistov. Premiér Michel, ako aj šéf belgickej diplomacie Didier Reynders museli po takýchto vyhláseniach verejne ubezpečiť, že pre Belgicko sú prvoradé vzťahy s Madridom, ich spojencom v EÚ.

Obaja premiéri sa aj v piatok dotkli katalánskej otázky, najmä v súvislosti so zosadeným premiérom Katalánska Carlesom Puigdemontom a jeho štyrmi bývalými ministrami, ktorí našli dočasné útočisko v Bruseli a voči ktorým Madrid vystavil európsky zatykač.

Všetci piati katalánski politici boli v piatok predvolaní na bruselský prvostupňový súd, aby rozhodol o ich ďalšom osude v súvislosti s európskym zatykačom.

Michel pri tejto príležitosti zopakoval, že belgická vláda nemôže zasiahnuť v prospech žiadosti Španielska o ich vydanie, pretože ide o rozhodnutie nezávislého súdu.

Hovorca belgického premiéra Barend Leyts spresnil, že rozhovor s Rajoyom bol "konštruktívny" a obaja lídri diskutovali aj o prehlbovaní menovej únie a premiestnení dvoch agentúr EÚ z Británie, o čom budú rozhodovať ministri členských štátov v pondelok (20.11.).