Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Lídri združenia ASEAN sú znepokojení násilím v Mjanmarsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hostiteľ summitu, indonézsky prezident Joko Widodo, vo svojom uvítacom prejave vyjadril presvedčenie, že desaťčlenný blok dokáže riešiť rastúce globálne výzvy, ak budú jeho členovia jednotní.

Labuan Bajo 10. mája (TASR) - Lídri krajín juhovýchodnej Ázie v stredu odsúdili ozbrojený útok na konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý ich združenie ASEAN zorganizovalo pre vysídlené osoby v Mjanmarsku, a vyzvali na okamžité zastavenie násilia a na dodržiavanie mierového plánu zo strany mjanmarskej vojenskej vlády.

Lídri ASEAN sa zišli v prístavnom meste Labuan Bajo na ostrove Flores na juhu Indonézie na dvojdňovom summite, informovala agentúra AP citovaná agentúrou TASR.

Hostiteľ summitu, indonézsky prezident Joko Widodo, v stredu vo svojom uvítacom prejave vyjadril presvedčenie, že desaťčlenný blok dokáže riešiť rastúce globálne výzvy, ak budú jeho členovia jednotní.

AP pripomenula, že na ASEAN je tiež vyvíjaný tlak, aby riešil krízu, ktorá sa odohráva v členskom štáte zoskupenia - v Mjanmarsku.

Jednou z prvých reakcií summitu v Labuan Bajo bolo odsúdenie víkendového útoku na konvoj, ktorý doručoval pomoc vysídleným dedinčanom a v ktorom boli indonézski a singapurskí diplomati.

Konvoj sa počas presunu územím Šanského štátu na východe Mjanmarska ocitol pod paľbou neznámych ozbrojených mužov. Bezpečnostný tím sprevádzajúci konvoj paľbu opätoval. Jedno vozidlo bolo poškodené, ale nikto z konvoja nebol zranený, informovala štátna televízia MRTV.

Indonézia, ktorá tento rok predsedá ASEAN, zabezpečila dodávku tejto humanitárnej pomoci po tom, ako dlho odkladala aj samotné posúdenie tejto požiadavky.

AP doplnila, že na summit ASEAN už druhý rok po sebe nebol pozvaný najvyšší predstaviteľ Mjanmarska. Táto krajina síce zostáva členom ASEAN, ale pre neschopnosť vojenskej junty realizovať mierový plán sa nemôže zúčastňovať na summitoch na najvyššej úrovni.

Armáda sa moci v Mjanmarsku chopila vo februári 2021, keď zosadila zvolenú vládu političky Aun Schan Su Ťij. Táto politická kríza prerástla do občianskeho konfliktu, ktorý sa stal najvážnejšou krízou v rámci ASEAN od jeho založenia v roku 1967.

Od násilného prevzatia moci mjanmarskou armádou bolo bezpečnostnými silami zabitých viac ako 3450 civilistov a tisíce ďalších sú stále uväznené, uviedlo Združenie na pomoc politickým väzňom, ktoré vedie evidenciu obetí a zatýkania v súvislosti s represiami vojenskej vlády.

Ministri zahraničných vecí a lídri členských štátov ASEAN, ktorí sa stretli na summite na ostrove Flores, sa snažia naštartovať päťbodový plán dohodnutý s Mjanmarskom pred dvoma rokmi po tom, ako sprostredkovateľské pokusy o ukončenie násilia neboli úspešné.

Indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová v piatok uviedla, že jej krajina využíva "tichú diplomaciu", aby hovorila so všetkými stranami konfliktu v Mjanmarsku a podnietila obnovenie mierového úsilia.

Vysokopostavený indonézsky minister však v utorok uviedol, že ASEAN sa ocitol na "križovatke" a hrozí, že ak sa mu nepodarí riešiť Mjanmarsko a ďalšie mimoriadne situácie v regióne, stratí svoj význam.

Zásady charty združenia ASEAN, ktoré sa týkajú konsenzu a nezasahovania, obmedzujú jeho schopnosť zastaviť násilie v Mjanmarsku, čo podľa kritikov predstavuje pre blok existenčnú hrozbu, uzavrela AFP.