Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lieberman: Nelojálni izraelskí Arabi by mali byť popravení

Minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

Lieberman sa pustil do arabskej menšiny aj na nedeľňajšom predvolebnom mítingu, kde vyhlásil: "S tými, ktorí sú proti nám, sa nedá robiť nič iné, než vziať sekeru a odťať im hlavu."

Jeruzalem 11. marca (TASR) - Trest smrti by mal byť odpoveďou Izraela na krvavý "arabský teror", uviedol dnes izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman. Ešte tak pritvrdil svoju predvolebnú kampaň, počas ktorej už skôr navrhol, aby nelojálni Arabi žijúci v Izraeli boli stínaní.

Krajne pravicový politik sa zameral na otázku najvyššieho trestu pri príležitosti štvrtého výročia palestínskeho útoku, pri ktorom zomrelo v židovskom osídlení v okupovanom Predjordánsku päť členov jednej rodiny, píše agentúra Reuters.

"Za dlhé roky, počas ktorých máme do činenia s arabským terorom, sme zažili mnohé násilné skutky. Udalosť z roku 2011 je mementom toho, že s týmito zvieratami treba zaobchádzať bez okolkov, pričom musíme prijať trest smrti. Títo teroristi nesmú zostať nažive," napísal Lieberman na sociálnych sieťach.

Hoci sa najvyšší trest spomína v ústave židovského štátu, v jeho novodobých dejinách bol vykonaný iba jediný raz, a to v prípade nacistického zločinca Adolfa Eichmanna, ktorého vypátrali izraelské tajné služby v roku 1960 v Argentíne. Po súdnom procese v Jeruzaleme ho o dva roky nato popravili obesením.

Lieberman sa pustil do arabskej menšiny, ktorá tvorí 20 percent z osemmiliónového obyvateľstva Izraela, aj na nedeľňajšom predvolebnom mítingu, kde vyhlásil: "S tými, ktorí sú proti nám, sa nedá robiť nič iné, než vziať sekeru a odťať im hlavu." Izraelských Arabov pritom označil za "piatu kolónu".

Lieberman, ktorého popularita za uplynulé mesiace klesla, opakovane spochybnil lojalitu arabskej komunity v krajine a navrhol presun niektorých arabských miest na mapu budúceho palestínskeho štátu výmenou za židovské osady v Predjordánsku.