Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stav lietadla smrti AirAsia bol podľa vyšetrovateľov bezchybný

Členovia posádky lode kotúľajú palivové zásobníky pre vrtuľníky na palube indonézskeho vojenského plavidla KRI Banda Aceh počas pátracej operácie po havarovanom lietadle letu AirAsia QZ8501 zo Surabaye do Singapuru v Jávskom mori 27. januára 2015. Indonézska civilná pátracia a záchranná služba 28. januára oznámila, že bude pokračovať v hľadaní pozostatkov obetí po havárii dopravného lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa minulý mesiac zrútilo do Jávskeho mora. Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra 2014 počas letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru. Foto: TASR/AP

Lietadlo sa zrútilo do Jávskeho mora 28. decembra 2014. Na palube bolo 162 ľudí, haváriu nikto neprežil.

Jakarta 29. januára (TASR) - Dopravné lietadlo spoločnosti AirAsia, ktoré sa koncom decembra zrútilo do Jávskeho mora, bolo v bezchybnom technickom stave a všetci členovia jeho posádky mali patričné osvedčenia o spôsobilosti. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na indonézskych vyšetrovateľov.


Palubný letový záznamník im poskytol "veľmi jasný obraz" toho, čo sa udialo v posledných okamihoch tragického letu číslo QZ8501, uviedol pre novinárov Mardjono Siswosuwarno, šéf indonézskeho Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (NTSC). Ako zároveň dodal, v čase havárie riadil stroj typu Airbus-A320 druhý pilot.

Lietadlo sa zrútilo do Jávskeho mora 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smerovalo z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru, pričom nešťastie nikto neprežil.

Pravdepodobnou príčinou nehody bolo nepriaznivé počasie, ktoré v ten deň vládlo nad Jávskym morom. Z lietadla sa podarilo vyzdvihnúť obe čierne skrinky.