Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lietadlo po českých záchranárov doviezlo do Nepálu i pomoc zo SR

Ilustračné foto. Na snímke muž počas ošetrenia, ktoré utrpel počas ďalšieho zemetrasenia v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015. Foto: TASR/AP

Informovala o tom v noci nadnes na svojej webovej stránke Česká televízia.

Praha/Káthmandu 30. mája (TASR) - V Prahe pristál v piatok podvečer zvyšok českých záchranárov, ktorí od začiatku mája pomáhali v Nepále postihnutom zemetrasením - za dobu svojho pôsobenia ošetrili vyše 1100 zranených. Informovala o tom v noci nadnes na svojej webovej stránke Česká televízia.

Prvé zemetrasenie postihlo Nepál 25. apríla a už 1. mája začal na mieste nešťastia pôsobiť český tím tvorený deviatimi lekármi, desiatimi zdravotnými sestrami, 14-timi hasičmi a jedným tlmočníkom. V polovici mája po druhom silnom zemetrasení sa časť tímu obmenila, sumarizuje ČT24.

Záchranári pôsobili v meste Melamči, približne 40 kilometrov severovýchodne od nepálskej metropoly Káthmandu. Činnosť tam ukončili v pondelok. Lietadlom sa vrátilo 34 zostávajúcich záchranárov; stroj vyletel z Prahy vo štvrtok a do Nepálu viezol humanitárnu pomoc zo Slovenska. V pondelok majú byť členovia "trauma teamu" ocenení za svoju prácu, informuje televízia.

Nedávne zemetrasenia v Nepále si vyžiadali zhruba 8700 mŕtvych, takmer 17.000 zranených a stovky tisíc ľudí pripravili o ich domovy. Okrem priamej pomoci poslali Česi na verejné zbierky v prospech Nepálu vyše 30 miliónov Kč (1,1 milióna eur), vypočítala ČT24.