Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Francúzi stále netušia, čo im lieta nad jadrovými elektrárňami

Záhadné lietadlo sa objavilo aj nad elektrárňou pri rieke Loire. Foto: TASR/AP

Paríž 3. novembra (TASR) - Francúzske úrady prešetrujú záhadné a nepovolené prelety bezpilotných lietadiel.

Paríž 3. novembra (TASR) - Francúzske úrady prešetrujú záhadné a nepovolené prelety bezpilotných lietadiel nad tamojšími jadrovými elektrárňami, ale zatiaľ nemajú nijakú stopu, kto za ne nesie zodpovednosť.

Nemenovaný vládny zdroj pre agentúru AP uviedol, že od 1. októbra nad viac ako desiatimi jadrovými objektmi vo Francúzsku zaregistrovali najmenej 15 preletov bezpilotných lietadiel. Úrady pritom ubezpečujú, že atómové zariadenia v krajine sú vybudované tak, aby odolali zemetraseniam i bezpečnostným rizikám vrátane tých, aké pre ne môžu predstavovať bezpilotné stroje.

Francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová v nedeľu pre rôzne médiá uviedla, že vláda stopu nemá a vyšetrovatelia zatiaľ nevedia, kto je za letmi záhadných drónov.

Mlčaniu dávajú prednosť aj iní členovia vlády: minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes pre rozhlasovú stanicu RTL vysvetlil, že "najlepší spôsob, ako byť v tejto záležitosti efektívny, je nepovedať, čo robíme".

Časť francúzskej verejnosti, najmä ľudia bývajúci v blízkosti jadrových elektrární, sa obávajú preletov neznámych lietadiel a vnímajú ich ako možné ohrozenie svojej bezpečnosti.

Ich obavy dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice RMC tlmočila poslankyňa Európskeho parlamentu Michelle Rivasiová, ktorá tvrdí, že slabinou nukleárnych elektrární sú bazény, kde sa skladuje vyhorené jadrové palivo. Skladiská sú podľa nej chránené nedostatočne - len betónovou platňou, ktorá by mohla byť bez problémov narušená explóziou výbušniny prepravenej bezpilotným lietadlom.

Kriminalista a odborník na bezpečnosť jadrových zariadení i vzdušného priestoru Christophe Naudin však tvrdí, že sa niet čoho obávať, lebo skládky sú postavené ako bunkre.

Jadrový inžinier Bruno Comby pre francúzske médiá vyhlásil, že atómové elektrárne vo Francúzsku sú stavané tak, aby odolali aj pádu lietadiel, takže "bezpilotné lietadlo, hoci aj s náložou, z pohľadu jadrovej bezpečnosti nepredstavuje ohrozenie".

Francúzske médiá pripomenuli, že okolo francúzskych jadrových elektrární je vytýčená päťkilometrová bezpečnostné zóna. Prípadný narušiteľ v lietadle môže byť potrestaný až jedným rokom odňatia slobody a pokutou do výšky 75.000 eur.

Francúzsko vyrába v atómových elektrárňach až dve tretiny elektrickej energie, čo je najvyšší podiel na svete.

Z 58 jadrových elektrární vo Francúzsku má byť 24 do roku 2025 odstavených.