Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lietadlo s nórskym kráľom odletelo z Malajzie

Lietadlo spoločnosti Scandinavian Airlines, o ktorom sa predpokladá, že viezlo nórskeho kráľa Haralda, bolo videné na medzinárodnom letisku Langkawi na malajzijskom letovisku Langkawi. Foto: TASR/AP

Najstaršieho panovníka v Európe hospitalizovali v stredu pre infekciu dýchacích ciest.

Langkawi 3. marca (TASR) — Z Malajzie odletelo v nedeľu lietadlo, o ktorom sa predpokladá, že sa v ňom nachádza nórsky kráľ Harald V. Stalo sa tak, deň po tom, ako mu bol počas súkromnej dovolenky na ostrove Langkawi implantovaný kardiostimulátor. Informovala o tom agentúra AP.

Najstaršieho panovníka v Európe hospitalizovali v stredu pre infekciu dýchacích ciest. Kráľovský palác oznámil, že v sobotu podstúpil v nemocnici operáciu, pri ktorej mu z dôvodu nízkej srdcovej frekvencie implantovali dočasný kardiostimulátor.

Nórske médiá uviedli, že Harald V. odcestoval do Malajzie s manželkou kráľovnou Sonjou, aby oslávili jeho 87. narodeniny.

Po kráľa prišlo lietadlo spoločnosti Scandinavian Airlines, ktoré vo štvrtok odštartovalo z Osla. Lietadlo typu Boeing 737-700 sa predtým používalo ako lietajúca nemocnica.

Harald V., ktorý na trón nastúpil po smrti svojho otca, kráľa Olafa V., v roku 1991 trpí v posledných rokoch zdravotnými problémami a viackrát bol hospitalizovaný v nemocnici. Na verejnosti ho vídať s barlami a v októbri 2020 mu po hospitalizácii s dýchacími ťažkosťami operovali srdcovú chlopňu.

Napriek všetkému Harald V. opakovane povedal, že neplánuje abdikovať — na rozdiel od svojej sesternice z druhého kolena, dánskej kráľovnej Margaréty II., ktorá prekvapila Dánov, keď v novoročnom prejave oznámila, že odstupuje.

Vždy, keď bol kráľ Harald chorý, jeho povinnosti v súlade s protokolom prevzal jeho 50-ročný syn Haakon. Podľa kráľovského paláca má Harald V. prvé oficiálne povinnosti po dovolenke naplánované na 8. marca, keď má v kráľovskom paláci v Osle spolu s Haakonom predsedať štátnej rade – každomesačnému stretnutiu s vládou.