Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Lietadlo sa v Taiwane zrútilo do rieky, hlásia 31 mŕtvych

Havarované lietadlo spoločnosti TransAsia Airways, 4. februára 2015, Tchaj-pej, Taiwan. Foto: TASR/AP

Pád lietadla spoločnosti TransAsia Airways dosiaľ prežilo 15 ľudí so zraneniami, 24 ďalších je nezvestných

Tchaj-pej 4. februára (TASR) - Najmenej 31 ľudí prišlo dnes o život počas havárie lietadla v taiwanskej metropole Tchaj-pej. Ďalších 15 osôb utrpelo zranenia a 12 je stále nezvestných, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Vnútroštátny let taiwanskej leteckej spoločnosti TransAsia Airways s 58 ľuďmi na palube sa dnes štyri minúty po štarte z letiska v Tchaj-peji naklonil počas letu medzi mrakodrapmi na bok, narazil spodnou časťou do vyvýšenej cestnej estakády a zrútil sa hore podvozkom do plytkej rieky.



Podľa záchranárov sa nezvestní pravdepodobne stále nachádzajú v troskách potopeného, takmer nového lietadla typu ATR 72-600, alebo ich odniesol prúd rieky. Intenzívne pátracie práce pokračovali aj po zotmení.

Na internete sa objavilo niekoľko dramatických videozáznamov pádu lietadla, ktoré nafilmovali ľudia z áut na taiwanskej diaľnici č. 1 a zavesili on-line. Na jednom z nich vidno lietadlo, ako krídlom zasiahlo cestu, z ktorej zmietlo taxík, kým spadlo do rieky. Vodič a cestujúci z taxíku utrpeli zranenia.



Riaditeľ leteckej spoločnosti TransAsia Peter Čchen povedal, že príčina nehody je neznáma, počasie bolo pre let priaznivé.

"Toto lietadlo - ATR 72-600 - bol najnovší model. Tento rok ešte nebolo vo vzduchu," vyhlásil na tlačovej konferencii. Pilot, ktorý vyslal núdzový signál krátko po štarte, bol skúsený, mal nalietaných 4900 hodín.

Havarované lietadlo spoločnosti TransAsia Airways, 4. februára 2015, Tchaj-pej, Taiwan.
Foto: TASR/AP


Záchranári museli najskôr vypratať batožinu z otvorených dverí lietadla, aby sa dostali do prednej časti stroja, a plánovali postaviť pontónový most, aby svoje snahy zrýchlili. Ministerstvo národnej obrany informovalo, že im na pomoc vyslalo 165 ľudí a osem člnov.



Piloti krátko pred haváriou vyslali trikrát za sebou núdzový signál, ale nie je jasné prečo. Podľa nepotvrdených správ miestnych médií piloti zrejme úmyselne nasmerovali lietadlo do rieky, aby nedopadlo do oblasti s výškovými obytnými budovami.

Rovnaký typ lietadla - ATR 72 - spoločnosti TransAsia havaroval vlani v júli v závere tajfúnu na taiwanských ostrovoch; vtedy zahynulo 48 ľudí.

Havarované lietadlo spoločnosti TransAsia Airways, 4. februára 2015, Tchaj-pej, Taiwan.
Foto: TASR/AP


Výrobca ATR, francúzsko-nemecké konzorcium so sídlom vo francúzskom Toulouse, oznámilo, že vysiela na Taiwan svoj tím, aby pomohol pri vyšetrovaní.