Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Lietadlová loď Theodore Roosevelt sa pripravuje na návrat na more

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer 970 námorníkov z lode malo pozitívne testy na koronavírus a jeden z nich 13. apríla nákaze podľahol.

Washington 30. apríla (TASR) - Americká lietadlová loď Theodore Roosevelt, na palube ktorej sa rozšírila nákaza koronavírusom SARS-CoV-2, sa pripravuje na návrat na more. Informovala o tom agentúra DPA.

Takmer 970 námorníkov z lode malo pozitívne testy na koronavírus a jeden z nich 13. apríla nákaze podľahol. Desiatky členov posádky sa už z choroby uzdravili.

Loď bola podľa námorníctva dezinfikovaná a námorníci sa v najbližších dňoch začnú vracať na palubu. Predtým musia absolvovať karanténu alebo izoláciu a mať dvakrát negatívne výsledky testov na koronavírus.

Americké vojenské námorníctvo začalo v súvislosti s prepuknutím nákazy na lodi vyšetrovanie.

Kapitán lode Brett Crozier koncom marca požiadal americké ministerstvo obrany o pomoc pri riešení problému šíriacej sa nákazy medzi 4800 členmi posádky. Obsah listu sa dostal do amerických médií a vyvolal škandál.

Úradujúci americký minister námorníctva Thomas Modly následne Croziera zbavil velenia nad touto lietadlovou loďou za "nezvládnutie komunikácie v súvislosti so šírením pandemického ochorenia na palube". Modly neskôr sám odstúpil z funkcie.