Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Liga arabských štátov žiada ukončenie vojenských operácií v pásme Gazy

Izraelské bezpečnostné sily kontrolujú poškodený dom po tom, čo ho zasiahla raketa vypálená z pásma Gazy v Aškelone na juhu Izraela v piatok 13. októbra 2023. Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili v piatok dopoludnia na Izrael stovky rakiet. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v pondelok uviedla, že hnutie Hamas a ďalší palestínski militanti zadržiavajú v pásme Gaze 199 rukojemníkov.

Bagdad 16. októbra (TASR) - Šéf Ligy arabských štátov (LAŠ) Ahmad Abúl Ghajt v pondelok vyzval na okamžité ukončenie vojenských operácií v pásme Gazy a vytvorenie bezpečných koridorov do tejto chudobnej palestínskej enklávy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Žiadame okamžité ukončenie vojenských operácií a otvorenie bezpečných koridorov na umožnenie dodávok pomoci miestnemu obyvateľstvu," povedal generálny tajomník Ghajt na stretnutí s arabskými ministrami spravodlivosti v irackej metropole Bagdad.

Palestínsky Hamas spustil bezprecedentný útok na Izrael v sobotu 7. októbra, keď z pásma Gazy na jeho územie odpálil tisíce rakiet a stovky jeho bojovníkov prekonali zátarasy na hraniciach. V dôsledku útokov zahynulo už vyše 1400 ľudí v Izraeli. Pri odvetných útokoch armády na pásmo Gazy zahynulo podľa pondelkových údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva 2750 ľudí.

Izraelská armáda v pondelok uviedla, že hnutie Hamas a ďalší palestínski militanti zadržiavajú v pásme Gaze 199 rukojemníkov.