Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Liga severu sa pod Maroniho vedením snaží o zmiernenie škandálov

Roberto Maroni Foto: TASR/AP

Rím 12. apríla (TASR) - Jednu z významných svetových audítorských spoločností poverilo súčasné vedenie talianskej opozičnej strany Liga severu, otriasajúcej sa škandálmi okolo defraudácií straníckych finančných prostriedkov a prania špinavých peňazí, preskúmaním účtovníctva strany.

Ako povedal bývalý taliansky minister vnútra Roberto Maroni, ktorý sa ujal kormidla strany po demisii predsedu, spoluzakladateľa ligy Umberta Bossiho, chcú urobiť všetko pre objasnenie opodstatnenosti podozrení prokuratúry. Liga severu je podľa jeho slov pripravená spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a nechce pri objasňovaní situácie strácať čas. Strana sa cíti ako obeť škandálu a nie je vylúčené, že sa zaradí medzi žalobcov v eventuálnom procese s expokladníkom strany Francescom Belsitom, vyplynulo z Maroniho vyjadrení.

Mimochodom, na dnešnom rokovaní grémia Ligy severu sa očakáva rozhodnutie o vylúčení Belsita zo strany, podobný osud hrozí aj podpredsedníčke talianskeho Senátu Rosy Maurovej, ktorá doteraz demisiu tvrdošijne odmietala. Práve ona čelí podozreniu, že spreneverila peniaze odborovej organizácie strany, čo však opakovane poprela.

Grémium strany by mohlo rozhodnúť aj o termíne ďalšieho zjazdu strany, na ktorom by si delegáti mali zvoliť nového lídra. Je pravdepodobné, že sa tak stane na sklonku júna a vylúčená vraj nie je ani kandidatúra odstúpivšieho Umberta Bossiho, ktorý sa v radoch členov a sympatizantov strany teší neklesajúcej podpore.

V afére koná popri orgánoch prokuratúry už aj taliansky najvyšší kontrolný úrad, ktorý očakáva práve od prokuratúry listinné dôkazy o sprenevere straníckych finančných prostriedkov Ligy severu.