Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Lipavský: ČR oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu

Na archívnej snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR – Jakub Kotian

Dodal, že nestabilita v regióne nahráva len Rusku.

Praha 23. apríla (TASR) - Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova, informuje spravodajkyňa TASR.

Ministri sa podľa rezortu českej diplomacie zhodli, že vojna na Ukrajine nesmie viesť k odsunutiu ostatných bezpečnostných problémov, preto sa zaoberali aj politickou a bezpečnostnou situáciou v regióne Južného Kaukazu.

"Česko má eminentný záujem na tom, aby bol tento región stabilný a prosperujúci. Za principiálne sme vždy považovali vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska," vyhlásil Lipavský. Dodal, že nestabilita v regióne nahráva len Rusku.

Podporil pokračovanie mierového procesu a sprostredkovateľské snahy EÚ a Spojených štátov. "Rád by som v tejto súvislosti ocenil nedávnu prelomovú dohodu o navrátení štyroch dedín Azerbajdžanu," zdôraznil minister. Arménsko tieto dediny obsadilo začiatkom 90. rokov.

Obe krajiny sa desaťročia zmietali v územnom konflikte. Minulý týždeň potvrdili, že vytýčia hranice podľa toho, ako boli vyznačené v časoch Sovietskeho zväzu. Rozhodnutie vyvolalo protesty obyvateľov blízkych arménskych dedín. Arménsky premiér Nikol Pašinjan tvrdí, že je potrebné vyriešiť hraničné spory, aby medzi krajinami nevznikla ďalšia vojna.

Na schôdzke v Prahe ministri okrem tejto témy hovorili aj o ekonomických vzťahoch medzi ČR a Azerbajdžanom a možnosti prehĺbenia spolupráce v oblasti energetiky. V roku 2023 pokryla azerbajdžanská ropa viac než štvrtinu českej spotreby. Podľa premiéra Petra Fialu je ČR druhým najväčším odberateľom tejto ropy v EÚ, a aj vďaka nej sa Česko môže zbavovať závislosti na Rusku, napísal na sociálnej sieti X.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)