Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Lipavský odmieta slúžiť propagande agresora

Na archívnej snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR – Jakub Kotian

Ruskí predstavitelia oznámili, že pri ukrajinskom raketovom útoku na Belgorod zahynulo najmenej 14 ľudí vrátane dvoch detí, pričom zranenia utrpelo ďalších 108 osôb.

Moskva 30. decembra (TASR) - Ruská vláda požiadala v sobotu o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN po ukrajinskom útoku na mesto Belgorod, ktorý si podľa Moskvy vyžiadal 14 obetí na životoch. Rusko tvrdí, že pri útoku boli použité aj české zbrane. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP a portálu Novinky.cz.

Rusko vyhlasuje, že pri útoku na Belgorod boli použité raketomety českej výroby Vampire a že oblasť zasiahli tiež dve rakety z ukrajinského ťažkého raketometu Viľcha. Rusko preto požiadalo, aby sa na zasadnutí BR OSN zúčastnila aj Česká republika. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský následne českú účasť odmietol, uviedol portál Novinky.cz.

"Odmietame sa nechať Ruskom kamkoľvek predvolávať. Česko nebude slúžiť lžou otrávenej propagande agresora. Keď bude chcieť Rusko na pôde bezpečnostnej rady riešiť stiahnutie svojich okupačných vojakov, radi dorazíme," napísal Lipavský na sociálnej sieti X.

"Teroristický útok na Belgorod bude predmetom rokovania Bezpečnostnej rady OSN," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí. Podľa štátnych médií tiež tvrdila, že za týmto útokom je Británia, ktorá spolu s USA podnecuje Kyjev k "teroristickým činom" po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy.

Stále zastúpenie Ruska pri OSN v New Yorku oznámilo, že požiadalo o stretnutie BR OSN v sobotu o 15.00 h miestneho času (21.00 h SEČ), nakoniec sa bude konať o hodinu neskôr (22.00 h SEČ).

Ruskí predstavitelia oznámili, že pri ukrajinskom raketovom útoku na Belgorod zahynulo najmenej 14 ľudí vrátane dvoch detí, pričom zranenia utrpelo ďalších 108 osôb.

Belgorodská oblasť hraničí s Ukrajinou a bola opakovane cieľom ostreľovania, odkedy ruský prezident Vladimir Putin pred takmer dvoma rokmi nariadil vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Rusko v piatok uskutočnilo dosiaľ najrozsiahlejší vzdušný útok na Ukrajinu, pri ktorom na mestá po celej krajine poslalo takmer 160 rakiet a útočných dronov. Podľa ukrajinských úradov zahynulo najmenej 39 ľudí a 120 ďalších utrpelo zranenia.