Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Lipavský: Presun ambasády by bol v rozpore s medzinárodným právom

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR - Michal Svítok

Lipavský podľa stanice ČT24 uviedol, že na presťahovanie veľvyslanectva do Jeruzalema nie sú v tejto chvíli splnené základné podmienky.

Praha 10. októbra (TASR) - Presun českého veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema by bol podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského v rozpore s medzinárodným právom a rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Uviedol to v utorok v reakcii na slová premiéra Petra Fialu, ktorý označil presun ambasády za žiaduci, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Lipavský podľa stanice ČT24 uviedol, že na presťahovanie veľvyslanectva do Jeruzalema nie sú v tejto chvíli splnené základné podmienky. Zároveň upozornil, že takýto krok by bol v rozpore s medzinárodným právom a rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a nebol by ani v súlade s jednotným postojom EÚ.

Šéf českej diplomacie podľa servera Novinky.cz tiež nepovažuje za rozumné, aby na seba Česko v aktuálnej bezpečnostne rozbúrenej dobe pritiahlo pozornosť medzinárodného spoločenstva takto razantným krokom.

K téme presunu českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema sa v pondelok vyjadril český premiér Petr Fiala. "Osobne dlhodobo podporujem presun českej ambasády do Jeruzalema. Som presvedčený, že v súčasnej dobe by to bol žiaduci krok. O konkrétnom postupe v tejto situácii budem chcieť rokovať s koaličnými partnermi," napísal na sociálnej sieti X.

Presun veľvyslanectva podľa svojich vyjadrení podporuje aj šéf koaličnej strany KDÚ-ČSL Marian Jurečka a šéfka TOP 09 a predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. Hnutie STAN na čele s Vítom Rakušanom má zdržanlivejší postoj. Podľa zákona o zahraničnej službe má však presun či zrušenie zastupiteľských úradov v kompetencii minister zahraničných vecí.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)

Poslanci žiadajú presun ambasády do Jeruzalema vo vhodnom okamihu



Poslanecká snemovňa českého parlamentu vyzvala vládu, aby veľvyslanectvo ČR v Izraeli presunula z Tel Avivu do Jeruzalema vo "vhodnom okamihu". V spoločnom uznesení sa na tom v utorok zhodli českí poslanci. TASR správu prevzala zo spravodajského portálu Novinky.cz.

Uznesenie o presune ambasády v utorok podporili všetci prítomní poslanci.

Česká vládna koalícia je v tejto otázke nejednotná - strany ODS a KDU-ČSL tento krok schvaľujú, TOP 09 presun "v princípe podporuje", strana STAN je zdržanlivejšia a Piráti na čele s ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským s tým v súčasnosti nesúhlasia. S presunutím českého veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema súhlasia aj opozičné strany ANO a SPD.

Prezident ČR Petr Pavel v utorok večer povedal, že "v situácii, keď je Izrael vo vojnovom stave, nie je na mieste debata o presune ambasády", informovali Novinky.cz.

"V súčasnosti je predovšetkým nutné zachovávať jednotu v podpore Izraela v rámci českej politiky, aj na úrovni Európskej únie a ďalších medzinárodných platforiem," dodal.

Poslanecká snemovňa českého parlamentu v utorok odsúdila agresiu palestínskeho militantného hnutia Hamas voči Izraelu. Vyjadrila jednoznačnú podporu a solidaritu pre Izrael a jeho obyvateľov a podporili ich právo na prijatie vojenských i iných opatrení na zaistenie bezpečnosti.

K téme presunu českej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema sa v pondelok vyjadril český premiér Petr Fiala. "Osobne dlhodobo podporujem presun českej ambasády do Jeruzalema. Som presvedčený, že v súčasnosti by to bol žiaduci krok. O konkrétnom postupe v tejto situácii chcem rokovať s koaličnými partnermi," napísal na sociálnej sieti X.

Lipavský reagoval, že na presťahovanie veľvyslanectva do Jeruzalema nie sú splnené základné podmienky. Upozornil, že takýto krok by bol v rozpore s medzinárodným právom a rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a nebol by v súlade s jednotným postojom EÚ.

Šéf českej diplomacie podľa servera Novinky.cz nepovažuje za rozumné, aby na seba Česko v aktuálnej bezpečnostne rozbúrenej dobe pritiahlo pozornosť medzinárodného spoločenstva takto razantným krokom.

V ČR má presun či zrušenie zastupiteľských úradov podľa zákona o zahraničnej službe v kompetencii minister zahraničných vecí.