Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

List pre BR OSN: ČR ľutuje obete vojny, zodpovednosť nesie len Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rusko žiadalo, aby sa na rokovaní zúčastnil aj zástupca ČR a vysvetlil dodávky českých zbraní na Ukrajinu, údajne tiež použitých pri sobotňajšom útoku na Belgorod.

Praha/New York 31. decembra (TASR) - Česká diplomacia v liste zaslanom Bezpečnostnej rade OSN vyjadrila ľútosť nad obeťami konfliktu na Ukrajine. Za straty životov na oboch stranách podľa nej nesie zodpovednosť Rusko, ktoré vojnu svojou agresiou vyvolalo. Česko tiež potvrdilo svoju podporu Ukrajine, uvádza sa v dokumente zverejnenom na účte UN Report, ktorý publikuje materiály z OSN.

TASR prevzala nedeľnú správu zo stanice Českého rozhlasu Radio Prague, ktorá vysiela pre zahraničie.

Rusko zvolalo na sobotu večer zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, dôvodom bolo ostreľovanie ruského mesta Belgorod. Rusko žiadalo, aby sa na rokovaní zúčastnil aj zástupca ČR a vysvetlil dodávky českých zbraní na Ukrajinu, údajne tiež použitých pri sobotňajšom útoku na Belgorod.

Ministerstvo zahraničných vecí v Prahe účasť českého diplomata na zasadnutí BR OSN odmietlo so slovami, že Česko nebude slúžiť ruskej propagande otrávenej lžou. "Jasný a dlhodobý český postoj je, že Rusko musí okamžite zastaviť túto vojnu a stiahnuť svoje jednotky z celého územia Ukrajiny. Je to jediná cesta k spravodlivému a trvalému mieru v súlade s Chartou OSN," reagovala česká diplomacia.

Moskva totiž obvinila ukrajinské sily zo sobotňajšieho ostreľovania ruského Belgorodu pri ukrajinských hraniciach. Ukrajina podľa Moskvy použila pri útoku okrem iného aj raketomety RM-70 Vampire českej výroby. "Keď bude chcieť Rusko na pôde bezpečnostnej rady riešiť stiahnutie svojich okupačných vojsk z Ukrajiny, radi (na zasadnutie) dorazíme," uviedol ešte v sobotu šéf českej diplomacie Jan Lipavský.