Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Litovská tajná služba: Útok na Volkova asi zorganizovalo Rusko

Policajti kontrolujú územie v blízkosti domu Leonida Volkova, blízkeho spolupracovníka zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, vo Vilniuse 13. marca 2024. Ruský opozičný aktivista Leonid Volkov, ktorý bol blízkym spolupracovníkom vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, bol v utorok večer 12. marca 2024 terčom útoku. Foto: TASR/AP

K útoku došlo takmer mesiac po smrti Navaľného, ktorý zomrel vo väzenskom tábore za polárnym kruhom.

Vilnius 13. marec (TASR) - Litovská tajná služba (VSD) v stredu uviedla, že útok kladivom na ruského opozičného politika Leonida Volkova, blízkeho spolupracovníka vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, pravdepodobne zorganizovalo Rusko. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Útokom na ruského aktivistu žijúceho v Litve chcelo Rusko podľa VSD zastaviť projekty ruskej opozície. K útoku došlo v utorok večer neďaleko jeho domu. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnych sieťach uviedla, že neznáme osoby najprv rozbili na aute okno na strane vodiča, potom Volkovovi nastriekali do očí slzotvorný plyn a následne ho začali biť kladivom. Po útoku bol 43-ročný Volkov krátko hospitalizovaný. Volkov na Telegrame uviedol, že ho 15-krát zasiahli do nohy.

K útoku došlo takmer mesiac po smrti Navaľného, ktorý zomrel vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Z jeho smrti Volkov obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Litovský prezident Gitanas Nauséda v stredu z Paríža odkázal Putinovi, že v Litve sa ho "nikto nebojí".

Niekoľko hodín pred útokom Volkov poskytol rozhovor exilovému ruskému webu Meduza, v ktorom hovoril aj o ohrození bezpečnosti členov Navaľného tímu.

Zástupca náčelníka litovskej polície Saulius Tamulevičius povedal, že vyšetrovatelia skúmajú rôzne teórie. "Podnikáme všetky kroky na objasnenie motívov a príčin tohto trestného činu. Prešetruje sa niekoľko verzií," povedal Tamulevičius pre rozhlasovú stanicu LRT. Podozrivých sa zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Vládny zdroj pre agentúru AFP uviedol, že Volkova prepustili z nemocnice v stredu skoro ráno. Volkov pri útoku utrpel zlomeninu dlaňovej kosti. "Vážnejším zraneniam sa podarilo zabrániť," uviedol zdroj.