Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Litovský veľvyslanec na Ukrajine sa vrátil do Kyjeva

Prázdna ulica v centre Kyjeva 16. marca 2022 počas vyhláseného 35 hodinového zákazu vychádzania. Foto: TASR/AP

Sarapinas rovnako ako jeho kolegovia opustil Kyjev v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a dočasne pracoval zo západoukrajinského Ľvova.

Vilnius/Kyjev 7. apríla (TASR) - Litovský veľvyslanec na Ukrajine Valdemaras Sarapinas sa vo štvrtok vrátil do Kyjeva po tom, ako sa ruské jednotky stiahli z okolia hlavného mesta. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Politická a morálna podpora je pre Ukrajincov veľmi dôležitá," povedal litovský veľvyslanec pri návrate na ambasádu v Kyjeve.

Sarapinas rovnako ako jeho kolegovia opustil Kyjev v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a dočasne pracoval zo západoukrajinského Ľvova.

"Pred dvoma týždňami to bolo mŕtve mesto... Teraz je tam život," povedal Sarapinas v reakcii na stiahnutie sa ruských jednotiek z oblasti Kyjeva.

Turecko v stredu oznámilo, že presťahovalo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do Kyjeva. Postup ruských jednotiek prinútil Ankaru presunúť svoj diplomatický zbor na Ukrajine do Černovíc v blízkosti rumunských hraníc.

Počas bojov v oblasti ostalo v Kyjeve len veľmi málo diplomatických misií, medzi nimi veľvyslanectvá Svätej stolice a Poľska.