Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Litva dala na čiernu listinu 46 ľudí za účasť na procese Savčenkovej

Ukrajinská pilotka a poslankyňa Nadija Savčenková Foto: TASR/AP

Na čiernej listine sa nachádzajú ruskí vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia, ako aj separatisti z bášt proruských povstalcov na Ukrajine - z Luhanska a Donecka.

Vilnius 13. apríla (TASR) - Litva zaradila na čiernu listinu niekoľko desiatok Rusov a Ukrajincov za ich úlohu pri zadržiavaní a odsúdení ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej a dvoch ďalších Ukrajincov. Tlačovej agentúre Reuters to včera potvrdil litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius.

Ukrajina rozšírila sankcie proti Rusku už minulý mesiac, po tom, ako ruský súd uznal 34-ročnú Savčenkovú za vinnú zo spoluúčasti na vražde dvoch ruských novinárov a odsúdil ju na 22 rokov väzenia.

Ukrajina vyzvala Európsku úniu, aby súdny proces sledovala, a Litva sa stala prvým štátom EÚ, ktorý tak urobil. Spomenutých 46 ľudí zaradených na čierny zoznam má na desať rokov zakázaný vstup do Litvy.

Na čiernej listine sa nachádzajú ruskí vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia, ako aj separatisti z bášt proruských povstalcov na Ukrajine - z Luhanska a Donecka.

"Zaradili sme ich na čiernu listinu, aby sme prejavili solidaritu s Ukrajinou a zamerali pozornosť na neprijateľné a cynické porušovanie medzinárodného práva a ľudských práv v Rusku. Sme presvedčení, že súdne prípady proti týmto ľuďom sú zmanipulované," povedal agentúre Reuters do telefónu Linkevičius.

"Malo by to väčší účinok, keby sa (litovská) čierna listina stala celoeurópskou. Dúfame, že sa takáto diskusia začne," dodal minister.

Savčenková je vo vlasti mnohými pokladaná za národnú hrdinku, ale ruská štátna televízia ju opisuje ako nebezpečnú ukrajinskú nacionalistku s krvou civilistov na svojich rukách. Rusko ignoruje výzvy Európskej únie a Spojených štátov, aby ju z humanitárnych dôvodov prepustilo.

Rusko vlani odsúdilo ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova (39) na 20 rokov v prísne stráženej trestaneckej kolónii za "teroristické útoky" na Krymskom polostrove, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v apríli 2014.

Vojenský súd odsúdil druhého obžalovaného, krymského aktivistu Alexandra Kolčenkova (26), na desať rokov väzenia.