Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Litva dodá Ukrajine 3000 bojových dronov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Vilnius okrem toho podľa premiérkiných slov prispeje na vytvorenie centier určených na zotavenie vojakov, ktoré majú vzniknúť v ukrajinských mestách Ľvov, Dnipro a Žytomyr.

Vilnius 5. apríla (TASR) - Litva v piatok oznámila, že Ukrajine dodá približne 3000 bojových dronov a pomôže jej tiež so zriadením troch zotavovní pre ukrajinských vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Litva nakúpi v blízkej budúcnosti pre Ukrajinu približne 3000 dronov typu FPV litovskej výroby za dva milióny eur," povedala litovská premiérka Ingrida Šimonyté na tlačovej konferencii s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Šimonyté spresnila, že s doručovaním týchto FPV (first person view) dronov, ktorých operátor sleduje záznam kamery dronu v reálnom čase prostredníctvom špeciálnych okuliarov, by mohla Litva začať ešte v tomto roku.

Vilnius okrem toho podľa premiérkiných slov prispeje na vytvorenie centier určených na zotavenie vojakov, ktoré majú vzniknúť v ukrajinských mestách Ľvov, Dnipro a Žytomyr.

Šimonyté zároveň vyzvala Európsku úniu, aby s Kyjevom začala "čo najskôr" viesť rozhovory o jeho členstve v eurobloku a trvala na potrebe vstupu Ukrajiny aj do NATO. "Úplnú bezpečnosť Ukrajiny a NATO možno zabezpečiť len úplným a kompletným vstupom Ukrajiny do NATO," povedala.

Šmyhaľ navštívil Litvu ako poslednú zástavku svojej cesty po pobaltských krajinách, v rámci ktorej v uplynulých dňoch zavítal aj do Estónska a Lotyšska.

Litva dodala Ukrajine od februára 2022, keď ju napadlo Rusko, pomoc v hodnote viac ako milión eur, čo podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku predstavuje 1,54 percenta z jej ročného HDP. Príspevok tejto pobaltskej krajiny je tak v tomto smere jedným z najvyšších spomedzi spojencov Kyjeva.