Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Litve obžalovali bývalých sovietskych činiteľov z vojnových zločinov

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

Generálna prokuratúra obžalovala bývalých činiteľov Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, ministerstiev obrany a rezortu, ako aj tajných služieb KGB zo zodpovednosti za smrť 13 civilistov.

Vilnius 1. septembra (TASR) - Litovský súd obžaloval v pondelok 66 osôb z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v súvislosti so zásahom sovietskych síl v roku 1991 proti hnutiu za nezávislosť Litvy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Generálna prokuratúra obžalovala bývalých činiteľov Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, ministerstiev obrany a rezortu, ako aj tajných služieb KGB zo zodpovednosti za smrť 13 civilistov. Rozhodnutie prichádza v čase napätých vzťahov medzi Litvou a Ruskom vzhľadom na situáciu na Ukrajine.

Prokuratúra však odmietla obžalovať bývalého sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova, a to pre nedostatok dôkazov. Litovská justícia ho pôvodne chcela vypočúvať ako svedka, ruská strana však odmietla poskytnúť Vilniusu právnu pomoc.

Odhliadnuc od zmienených 13 obetí, pri útoku sovietskych vojakov na televíznu vežu vo Vilniuse v januári 1991 utrpelo zranenia vyše 1000 ďalších ľudí. Išlo o najkrvavejšiu akciu sovietskej armády v pokuse o potlačenie secesionistických hnutí v pobaltských štátoch bývalého Sovietskeho zväzu.

Zatiaľ čo je Gorbačov na Západe oceňovaný ako človek, ktorý sa zaslúžil o opätovné zjednotenie Nemecka a zavedenie liberálnych reforiem v Sovietskom zväze, mnohí Litovčania ho vinia z toho, že počas rozpadu nezabránil krviprelievaniu počas rozpadu ZSSR. Litva získala nezávislosť ešte v tom istom roku, neskôr vstúpila do NATO i EÚ.