Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Litva pristúpila k zmenám v národnej bezpečnostnej stratégii

Foto: TASR/AP

Spoločne s Estónskom a Lotyšskom uzavrela v uplynulých dňoch bilaterálne zmluvy o spolupráci s USA v oblasti obrany, ktoré majú byť doplnkom k posilňovaniu tzv. východného krídla NATO.

Vilnius 18. januára (TASR) - Vzhľadom na novú bezpečnostnú situáciu vo svete pristúpila Litva ku zmenám vo svojej bezpečnostnej stratégii. Najnovšiu verziu dokumentu, ktorý bol naposledy aktualizovaný v roku 2012, jednomyseľne odsúhlasil parlament vo Vilniuse, informovalo dnešné vydanie denníka Lietuvos rytas.

Bezpečnostná stratégia Litvy po novom identifikuje 14 hrozieb pre bezpečnosť tejto členskej krajiny EÚ a NATO. Na prvé miesto zaraďuje "konvenčnú vojenskú hrozbu", ktorá už nie je považovaná len za teoretickú. Vyplýva totiž z pripravenosti a vôle Ruska využiť armádu pri presadzovaní svojich cieľov, napísal denník Lietuvos rytas.

Bývalá sovietska republika Litva, susediaca s ruskou exklávou Kaliningrad, neskrýva obavy o svoju bezpečnosť v súvislosti s pokračujúcim konfliktom na Ukrajine. Spoločne s Estónskom a Lotyšskom uzavrela v uplynulých dňoch bilaterálne zmluvy o spolupráci s USA v oblasti obrany, ktoré majú byť doplnkom k posilňovaniu tzv. východného krídla NATO.