Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Litva spustila manévre, simulujú krymský scenár

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa agentúry Reuters je scenár tohtotýždňových manévrov postavený na vlaňajšom zabratí ukrajinského Krymu ruskými vojakmi v neoznačených uniformách.

Vilnius 6. mája (TASR) - Litva spustila dnes vojenské cvičenie, ktoré sa začalo simuláciou útoku na nový plynový terminál v prístave v meste Klaipeda. Podľa agentúry Reuters je scenár tohtotýždňových manévrov postavený na vlaňajšom zabratí ukrajinského Krymu ruskými vojakmi v neoznačených uniformách.

"Nedovolíme, aby nás zabrali tak ľahko... Snažíme sa poučiť zo situácie na Ukrajine a Kryme... Nikoho sa nebojíme," vyhlásila litovská prezidentka Dalia Grybauskaite.

Do cvičenia s názvom Lightning Strike (Úder blesku) sa zapojí približne 3000 vojakov. Budú simulovať aj reakciu na obsadenie vládnych budov, muničných skladov a letísk ozbrojencami, ktorých cieľom je vytvoriť separatistickú vládu.

Litva, Lotyšsko a Estónsko sú jedinými bývalými sovietskymi republikami, ktoré vstúpili do Európskej únie i Severoatlantickej aliancie. V týchto pobaltských krajinách žije početná ruskojazyčná menšina, čo podľa agentúry Reuters vzbudzuje obavy z invázie. Ruský prezident Vladimir Putin totiž vlani vyhlásil, že Moskva má právo použiť vojenskú silu na ochranu ruskojazyčného obyvateľstva v postsovietskom priestore.