Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Litva uvalí sankcie na predstaviteľov Bieloruska nezávisle od EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí Litvy Linas Linkevičius. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výsledok prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta neuznali ani členské štáty EÚ.

Vilnius 20. augusta (TASR) - Litva má v úmysle uvaliť sankcie na vedúcich predstaviteľov susedného Bieloruska nezávisle od Európskej únie. Opatrenia sa majú vzťahovať na 32 osôb, ktorým Vilnius pripisuje zodpovednosť za sfalšovanie výsledkov bieloruských prezidentských volieb, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Sankcie sa majú týkať aj bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Osoby zo sankčného zoznamu by mali mať zakázaný vstup na územie Litvy, uviedol podľa agentúry DPA litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius. Litovské ministerstvo vnútra zatiaľ tieto informácie nepotvrdilo.

"Ak mám byť úprimný, tieto sankcie sú vcelku symbolické, pretože najdôležitejšie budú európske sankcie. Je to však opatrenie, ktoré v tomto okamihu môžeme zaviesť," uviedol Linkevičius.

Výsledok prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta neuznali ani členské štáty EÚ. Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu po videosummite EÚ uviedol, že spoločenstvo čoskoro zavedie "značné množstvo" sankcií voči Bielorusku v dôsledku zmanipulovania volieb a násilného potláčania protestov v krajine.