Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Litva vybuduje ubytovacie zariadenia pre nemeckých vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Pistorius predtým v pondelok avizoval, že Nemecko je pripravené poslať do Litvy približne 4000 vojakov s cieľom posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie.

Vilnius 26. júna (TASR) - Ubytovacie zariadenia pre nemeckú vojenskú brigádu budú v Litve pripravené do roku 2026, oznámil v pondelok litovský prezident Gitanas Nauséda. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Litva má "silný politický záväzok" financovať akékoľvek potrebné vylepšenia popri modernizovaní vlastnej armády, povedal Nauséda krátko po stretnutí s nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom a generálnym tajomník NATO Jensom Stoltenbergom. "Je to pre nás veľmi dôležitá priorita," dodal.

Pistorius predtým v pondelok avizoval, že Nemecko je pripravené poslať do Litvy približne 4000 vojakov s cieľom posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie. Zároveň však povedal, že pre týchto vojakov bude musieť Vilnius vybudovať ubytovacie zariadenia.

Litva hraničí s ruskou exklávou Kaliningrad i Bieloruskom, ktorého líder Alexandr Lukašenko je blízkym spojencom Moskvy. Na území Litvy od roku 2017 operuje Nemeckom vedený prápor NATO s približne 1600 vojakmi.

Vilnius viackrát žiadal o zvýšenie prítomnosti nemeckej armády v Litve, aby tak bola posilnená obranná spôsobilosť pobaltských krajín.