Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Litva:Vojna na Ukrajine obmedzuje schopnosť Ruska provokovať v Pobaltí

Hasič hasí požiar po raketovom útoku Ruska, ktorý zasiahol hotel v Charkove na Ukrajine v stredu 10. januára 2024. Foto: TASR/AP

Pokiaľ ide o prípravy Ruska v našom regióne, každý si všimne, že Rusko sústredilo celý svoj potenciál pozemných síl Ukrajine a presunulo ho na front, povedal litovský minister obrany Anušauskas.

Vilnius 18. januára (TASR) - Schopnosť Ruska vyvolávať provokácie v regióne Pobaltia je obmedzená v dôsledku vojny na Ukrajine, domnieva sa litovský minister obrany Arvydas Anušauskas. TASR informuje podľa štvrtkovej správy webu litovskej televízie LRT.

"Pokiaľ ide o prípravy Ruska v našom regióne, každý si všimne, že Rusko sústredilo celý svoj potenciál pozemných síl Ukrajine a presunulo ho na front," povedal Anušauskas vo štvrtok pre rozhlasovú stanicu Žiniu Radijas.

"V našej blízkosti má ďalšie sily: letectvo, rakety, taktické jadrové zbrane a námorníctvo, ale chýba mu významná časť potenciálu pozemných síl. S týmito vzdialenými prostriedkami nemôže v plnej miere vykonávať žiadne provokácie. To je fakt," zdôraznil.

Komentár ministra nasledoval po tohtotýždňovom zverejnení scenára vojenského cvičenia v nemeckých novinách Bild, podľa ktorého sa nemecká armáda pripravuje na hybridný ruský útok na východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO).

Tento plán popisuje podrobný scenár potenciálneho vojenského konfliktu, ktorý sa má vo februári začať novou vlnou mobilizácie ďalších 200.000 mužov v Rusku. Pokračovať má ďalšími útokmi na Ukrajinu, dosahovaním víťazstiev a spustením hybridnej vojny proti pobaltským štátom, ku ktorému má dôjsť okolo leta. Na základe tohto scenára dôjde k potýčkam a situácia bude eskalovať.

"Kľúčom k tomu, ako sa dostať z tejto situácie, je zvýšiť potenciál vojenskej obrany každej krajiny hraničiacej s (Ruskom)," dodal Anušauskas.