Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ľ.Miklánek o zbrani z Mníchova: Môže ísť o sfunkčnenú expanznú zbraň

Candles are lit near a mall where a shooting took place leaving nine people dead the day before on Saturday, July 23, 2016 in Munich, Germany. (AP Photo/Sebastian Widmann) Foto: TASR AP

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa skončila smrťou desiatich ľudí vrátane útočníka, ktorý spáchal samovraždu. jeho telo našli približne kilometer od miesta činu.

Bratislava 24. júla (TASR) - Ak zbraň použitá počas piatkového útoku v nemeckom Mníchove pochádza skutočne zo Slovenska, môže ísť s najväčšou pravdepodobnosťou o sfunkčnenú expanznú zbraň, ktorá vznikla úpravou u licencovaného subjektu pred rokom 2015. Pre TASR to dnes uviedol podpredseda Združenia vlastníkov strelných zbraní – Legis Telum - Ľudovít Miklánek.

"Expanzné zbrane ktoré vznikali pred týmto rokom boli robené na základe iných technických kritérií ako dnes a nepodliehali trvalej evidencii. Používali ich zväčša kluby vojenskej histórie, prípadne aj na muzeálne, filmárske a divadelné účely. Práve z dôvodu, že nepodliehali evidencii pri zmene majiteľa, boli často po predaji nelegálne upravované, následne aj protiprávne vyvážané mimo územia SR. Práve z týchto dôvodov došlo k úprave legislatívy, po ktorej výroba a predaj týchto expanzov klesli prakticky na nulu," zdôraznil ďalej Miklánek.

Podľa jeho slov sa dnes na legálnom trhu takto upravené zbrane predávať nesmú. "Zbrane upravené podľa prísnejších kritérií navyše podliehajú striktnej evidencii a pri vývoze mimo územie SR je potrebné aj povolenie dovozu od krajiny, kde sa zbraň vyváža," dodal Miklánek.

V prípade pátrania po pôvode zbrane, ktorou 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu zastrelil v piatok (22.7.) v Mníchove deväť ľudí, neevidujú slovenské orgány od nemeckej polície oficiálnu žiadosť o spoluprácu. Pre TASR to dnes uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

Reagoval tak na medializované informácie denníka SME, že zbraň pochádza zo Slovenska. Slovenský denník sa pritom odvoláva na informácie nemeckých novín Süddeutsche Zeitung.

"V prípade, že nás nemecká strana požiada o pomoc, sme pripravení okamžite poskytnúť súčinnosť pri pátraní," dodal Lazarov.

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa skončila smrťou desiatich ľudí vrátane útočníka, ktorý spáchal samovraždu. jeho telo našli približne kilometer od miesta činu. Medzi obeťami nie sú Slováci.

Nemecká polícia sa domnieva, že útočník sa inšpiroval masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.