Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Loď so 700 imigrantmi privlečú do krétskeho prístavu Ierapetra

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lode sa k Ierapetre plavia rýchlosťou zhruba 5,5 km/h, takže do prístavu by mali priplávať dnes podvečer. Nákladnej lodi vypovedali motory, keď sa v utorok plavila v medzinárodných vodách.

Atény 26. novembra (TASR) - Poškodenú nákladnú loď, ktorá preváža približne 700 ilegálnych prisťahovalcov, dnes loď gréckeho námorníctva odtiahne do prístavu Ierapetra na juhu ostrova Kréta.

Lode sa k Ierapetre plavia rýchlosťou zhruba 5,5 km/h, takže do prístavu by mali priplávať dnes podvečer.

Nákladnej lodi vypovedali motory, keď sa v utorok plavila v medzinárodných vodách v blízkosti Kréty. Vzhľadom na silný vietor a vysoké vlny sa jej po vyslaní núdzového signálu vydali na pomoc obchodné lode plaviace sa v oblasti a loď gréckej pobrežnej stráže. Všetky lode boli pripravené ľudí z nákladnej lode evakuovať, ak by to bolo nutné.

Podľa údajov gréckej pobrežnej stráže medzi ilegálnymi prisťahovalcami sú aj Sýrčania a Afganci. Cieľom ich cesty bolo údajne Taliansko.

Grécko je jednou zo vstupných brán pre utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Ide najmä o občanov krajín zmietaných vojnou, ako sú Sýria a Líbya. Mnohí ľudia však plavbu po Stredozemnom mori neprežijú, keďže prevádzacie gangy často používajú plavidlá vo veľmi zlom technickom stave.