Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Loď v Indickom oceáne sa stala terčom útoku, údajne bol za ním Irán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatku tohto roku boli v severnej časti Indického oceánu zaznamenané už minimálne tri útoky na izraelské lode.

Jeruzalem 4. júla (TASR) - Nákladná loď, ktorá donedávna patrila izraelskému podnikateľovi, sa v sobotu v severnej časti Indického oceánu stala terčom útoku. Izraelskí predstavitelia vyjadrili presvedčenie, že za útokom stojí Irán, informoval v sobotu denník Haarec.

Na komerčné plavidlo CSAV Tyndall smerujúce zo Saudskej Arábie do Spojených arabských emirátov (SAE) bol podniknutý útok bližšie nešpecifikovanou zbraňou. Podľa dostupných informácií na lodi vypukol požiar, ktorý spôsobil menšie škody, avšak nikto neutrpel zranenia.

O útoku najskôr informovala libanonská televízia al-Majadín, blízka militantnému hnutiu Hizballáh napojenému na Irán s tým, že jeho terčom sa stala izraelská loď.

Neskôr sa však ukázalo, že plavidlo CSAV Tyndall nemá so židovským štátom nič spoločné: nepláva pod izraelskou vlajkou ani nemá izraelskú posádku. Donedávna túto kontajnerovú loď síce vlastnila spoločnosť izraelského podnikateľa Eyala Ofera, avšak pred niekoľkými mesiacmi ju predala.

K útoku na plavidlo sa nikto neprihlásil a Izrael sa k incidentu oficiálne nevyjadril.

Televízia al-Majadín naznačila, že mohlo ísť o odvetu za minulotýždňový pokus o sabotáž v zariadení Iránskej agentúry pre atómovú energiu (IAEO). Predstavitelia izraelského rezortu obrany tiež vyjadrili presvedčenie, že za útokom na loď mohol byť Irán.

Od začiatku tohto roku boli v severnej časti Indického oceánu zaznamenané už minimálne tri útoky na izraelské lode. V apríli sa terčom útoku stala izraelská nákladná loď pri pobreží SAE a Izrael zaň pripísal zodpovednosť Teheránu. Irán predtým pohrozil Izraelu, že sa mu pomstí za výbuch vo svojom jadrovom komplexe Natanz.