Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Londýn chce po brexite prevziať časť financovania EÚ pre Severné Írsko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EÚ dala miliardy eur pre britskú provinciu Severné Írsko po uzavretí veľkonočnej mierovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila 3 desaťročia násilia medzi írskymi nacionalistami a britskými unionistami.

Brusel 16. augusta (TASR) - Spojené kráľovstvo zvažuje, že po odchode z EÚ v roku 2019 nahradí časť finančných prostriedkov poskytovaných Bruselom na projekty zamerané na udržanie a posilnenie mieru v Severnom Írsku. Podľa tlačovej agentúry Reuters to dnes uviedla britská premiérka Theresa Mayová.

Európska únia poskytla miliardy eur pre britskú provinciu Severné Írsko po uzavretí veľkonočnej mierovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila tri desaťročia násilia medzi írskymi nacionalistami a britskými unionistami. Násilie si vyžiadalo okolo 3600 obetí na životoch.

"Želáme si, aby... financovanie EÚ určené v prospech obetí medzikomunitných nepokojov pokračovalo aspoň do ukončenia súčasného finančného rámca," uviedla Mayová v rozhovore pre denník Irish News. Zároveň spresnila, že po brexite a po ukončení súčasného programu pomoci EÚ pre Severné Írsko chce Londýn s programom podpory pokračovať a preskúma možnosti financovania budúceho programu na podporu mieru.

Britská vláda už skôr naznačila, že bude garantovať financovanie v rámci programu EU Peace, až kým sa aktuálne kolo financovania neskončí v roku 2020.