Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Londýne zatkli muža za útok na slávny obraz v Národnej galérii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Útočníkom bol člen skupiny na ochranu práv otcov, ktorý na olejomaľbu nalepil fotografiu svojho syna.

Londýn 28. júna (TASR) - Polícia v Londýne zadržala 57-ročného muža, ktorý v britskej Národnej galérii chcel poškodiť obraz maliara Johna Constablea. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na policajný zdroj.

Útočníkom bol podľa AP člen skupiny na ochranu práv otcov, ktorý na olejomaľbu nalepil fotografiu svojho syna.

Jeden z najznámejších obrazov priekopníka anglickej romantickej maľby 19. storočia s názvom Voz so senom z roku 1821 previezli do reštaurátorského ateliéru na analýzu. Galéria konštatovala, že obraz nie je trvalo poškodený.

Skupina Fathers 4 Justice (Otcovia za spravodlivosť) uviedla, že útočníkom bol Paul Manning, ktorý tak urobil zo "zúfalstva", pretože sa nemôže stretávať so svojím synom.

K útoku došlo necelý mesiac po tom, ako iný muž, člen rovnakého združenia za práva otcov, posprejoval portrét kráľovnej Alžbety II. vo Westminsterskom opátstve.

Skupina vznikla pred desiatimi rokmi a odvtedy uskutočnila viaceré demonštrácie za práva otcov stretávať sa so svojimi deťmi po rozvode.

Začiatkom mesiaca organizácia ohlásila návrat k "priamym nenásilným akciám", pretože jej pokusy o vypočutie ich hlasu u politikov zlyhali.