Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Londýn nechce hraničné kontroly s Írskom po brexite

Írska vlajka veje pri príležitosti 100. výročia Veľkonočného povstania z roku 1916 v Dubline. Povstanie bolo významným momentom boja za nezávislosť Írska, ktorý o päť rokov neskôr viedol k ukončeniu storočí britskej vlády. Foto: TASR/AP

Otázka hraníc znepokojuje Dublin, ktorý sa obáva hospodárskych strát a možného pozastavenia mierového procesu v Severnom Írsku.

Londýn 16. augusta (TASR) - Britská vláda nechce opätovne zaviesť hraničné kontroly medzi Severným Írskom a Írskom po tom, ako v marci 2019 opustí Európsku úniu. Vyplýva to z podkladov upresňujúcich britskú pozíciu pre tretie kolo vyjednávaní o brexite, ktoré sa začínajú 28. augusta. Dokument zverejnilo dnes britské ministerstvo pre vystúpenie z EÚ.

Píše sa v ňom, že prioritou číslo jeden pri rokovaniach o jedinej pozemnej hranici Británie s Úniou bude snaha vyhnúť sa výskytu akejkoľvek "hmotnej infraštruktúry", ako sú napríklad hraničné stanovištia, na hranici medzi Severným Írskom a Írskom.

Londýn chce taktiež udržať dohodu o slobode pohybu s Írskom. Nie je však jasné, aká bude politika Británie ohľadom vstupu osôb iných štátnych príslušností cez túto hranicu, uvádza agentúra DPA.

Otázka hraníc znepokojuje Dublin, ktorý sa obáva hospodárskych strát a možného pozastavenia mierového procesu v Severnom Írsku.

Veľká Británia v minulých dňoch naznačila, že sa bude usilovať o dočasné zotrvanie v colnej únii s EÚ, aby zamedzila možnému chaosu na hraniciach bezprostredne po odchode Spojeného kráľovstva z Únie.

Európska komisia vzala na vedomie žiadosť Spojeného kráľovstva o prechodné obdobie a jeho preferencie týkajúce sa budúcich vzťahov, ale bude sa tým zaoberať až po tom, keď sa dosiahne dostatočný pokrok, pokiaľ ide o podmienky riadeného odchodu.

EK v utorok opäť potvrdila pozíciu ostatných 27 členských štátov, ktoré pri rokovaniach o brexite presadzujú tri prioritné témy: práva a povinnosti občanov EÚ v Británii po brexite, finančné vyrovnanie a nemenný hraničný režim medzi Írskom a britským Severným Írskom.