Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Novým britským veľvyslancom na Ukrajine bude Martin Harris

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Harris strávil tento rok mesiac v ukrajinskom Ľvove, aby si osviežil ukrajinčinu, ktorú ovláda plynule.

Londýn/Kyjev 6. júla (TASR) - Spojené kráľovstvo bude mať na Ukrajine nového veľvyslanca, doterajšiu šéfku britskej diplomatickej misie v Kyjeve Melindu Simmonsovú nahradí Martin Harris. Vo štvrtok to oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a PA Media.

Simmonsová, ktorá počas ruskej invázie pomohla udržať úzke vzťahy medzi Londýnom a Kyjevom, sa presunie na inú diplomatickú pozíciu. Harris ju má v ukrajinskej metropole nahradiť v septembri po skončení jej štvorročného funkčného obdobia.

"Som rád, že sa vraciam na Ukrajinu, aby som viedol dôležitú prácu nášho veľvyslanectva pri podpore ukrajinskej vlády a ľudí pri obrane svojej krajiny a našich spoločných hodnôt," povedal Harris, ktorý dosiaľ počas diplomatickej kariéry pôsobil ako zástupca veľvyslanca v Kyjeve i Moskve.

Vzťahy Británie s Ukrajinou podľa jeho slov neboli nikdy silnejšie. "Budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné," dodal.

Harris strávil tento rok mesiac v ukrajinskom Ľvove, aby si osviežil ukrajinčinu, ktorú ovláda plynule. V minulosti pôsobil aj ako britský veľvyslanec v Rumunsku.