Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Londýn: Rusko používa označenie zahraničný agent na manipuláciu mienky

Na archívnej snímke žena natáča svojím smartfónom, keď kolóna áut ruského prezidenta Vladimira Putina prechádza popri námestí Manežnaja s Kremeľským múrom a Historickým múzeom v pozadí v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Londýn sa odvoláva na nedávny verejný prieskum ruského centra pre prieskum verejnej mienky WZIOM.

Londýn 3. októbra (TASR) - Ruské úrady používajú označenie zahraničný agent ako prostriedok na manipuláciu verejnej mienky v spojitosti s protizápadnými a provojnovými postojmi. Uviedlo to v utorok britské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z oznámenia ministerstva na sociálnej sieti.

"Týmito opatreniami sa informačný priestor v Rusku značne zužuje," uvádza ministerstvo. "Z tohto dôvodu je čoraz ťažšie obhajovať postoj, ktorý sa líši od oficiálnej línie vrátane odlišných názorov na vojnu," dodáva rezort.

Londýn sa odvoláva na nedávny verejný prieskum ruského centra pre prieskum verejnej mienky WZIOM. V ňom sa 61 percent účastníkov vyjadrilo, že zahraničných agentov považujú za zradcov, ktorí o Rusku šíria klamstvá.

Rusko vlani po začiatku invázie na Ukrajinu uviedlo do platnosti novú verziu zákona o zahraničných agentoch, pripomína britské ministerstvo. Rozšírilo v nej právomoci úradov, ktoré môžu za takéhoto agenta označiť kohokoľvek, kto podľa ich názoru "koná pod vplyvom zo zahraničia".

Organizácie, média i osoby, ktoré Rusko zaradí medzi zahraničných agentov musia čeliť viacerým opatreniam vrátane zvýšeného dohľadu nad ich financiami, píše DPA. Toto označenie má za cieľ vyvolať voči nim nedôveru a sťažiť ich pôsobenie v Rusku.