Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Londýnske letisko City je opäť v prevádzke po chemickom poplachu

Policajt stojí vonku pred letiskom London City,ktoré uzavreli pre pasažierov potom čo bezpečnostné služby ohlásili chemický poplach, 21.10.2016. Foto: TASR AP

Policajti a hasiči v ochranných odevoch prekontrolovali dvakrát celú letiskovú budovu, chemické meranie však nezachytilo žiadne zvýšené hodnoty.

Londýn 21. októbra (TASR) - Londýnske letisko City (London City Airport) mohlo obnoviť prevádzku po tom, ako si chemický poplach vyžiadal dnes popoludní evakuáciu jeho budovy a privolanie špecializovaných zásahových zložiek. Tie okolo 19.00 h miestneho času (20.00 h) vyhlásili priestory za "bezpečné", keďže merania nepreukázali chemické zamorenie, informoval spravodajský server BBC.

Podľa zverejnených údajov museli zdravotníci na letisku poskytnúť pomoc 26 osobám, ktorým prišlo nevoľno a mali ťažkosti s dýchaním. Dvoch pacientov po tejto udalosti hospitalizovali. Evakuácia sa týkala približne 500 ľudí, z ktorých mnohí čakali na obnovenie prevádzky medzi lietadlami na ploche.

Policajti a hasiči v ochranných odevoch prekontrolovali dvakrát celú letiskovú budovu, chemické meranie však nezachytilo žiadne "zvýšené hodnoty", uviedla BBC s odvolaním sa na vyhlásenie hasičského zboru. Evakuované priestory po vyvetraní a prehľadaní opäť sprístupnili cestujúcim.

Dôvodom prerušenia prevádzky bol chemický poplach


Agentúra AP uviedla, že príčina poplachu, ktorý sprevádzalo spustenie požiarneho alarmu, zostáva nejasná, nepredpokladá sa však, že by mohol súvisieť s terorizmom. Londýnska metropolitná polícia informovala, že pri prehliadke sa našiel sprej s dráždivým plynom, ktorý odhodil niektorý z cestujúcich.




Spravodajský server BBC s odvolaním sa na vyhlásenie londýnskych hasičov uviedol, že letiskovú budovu muselo opustiť približne 500 osôb. Zdravotníci priamo na mieste poskytli pomoc 26 pacientom, zatiaľ čo dvoch ľudí previezli do nemocnice.



Hovorca letiska City podľa BBC uviedol, že k evakuácii došlo približne o 16.00 h miestneho času (17.00 SELČ), keď sa v budove rozozvučal požiarny alarm. Hasiči následne vyslali na miesto udalosti zariadenia využívané pri "chemických incidentoch".

Podľa citovaného vyjadrenia jedného s prítomných cestujúcich museli ľudia čakať pri lietadlách na ploche, pričom sa ukryli pod krídla, keďže začalo pršať. Portál cnn.com uvádza, že cestujúci stále nevedia, čo spôsobilo ich problémy s dýchaním a kašeľ.