Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Londýnske metro sa pripravuje na ďalší štrajk

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štrajk zamestnancov londýnskeho metra je v priebehu necelého mesiaca už druhým protestom.

Londýn 3. augusta (TASR) - Londýnske metro sa pripravuje na ďalšiu výluku dopravy, ku ktorej dôjde vo štvrtok. Dvadsaťštyrihodinový štrajk vyhlásila odborová organizácia rušňovodičov ASLEF, pripojiť by sa k nemu však mali aj menšie organizácie. Protestná akcia sa začne v stredu o 22.30 h SELČ, uviedla dnes agentúra Reuters.

Štrajk zamestnancov londýnskeho metra je v priebehu necelého mesiaca už druhým protestom ohľadom plánovaného zavedenia nočnej prevádzky na niektorých linkách metra počas víkendov.

Ten prvý mal za následok kompletné odstavenie premávky metra, ktorého služby denne využívajú približne štyri milióny Londýnčanov a v britskej metropole tak spôsobil značný chaos.

Odborári minulý mesiac zároveň zamietli finálnu ponuku vedenia metra - priemerný dvojpercentný nárast platov, príplatok za nočné služby, ako aj jednorazovú platbu vo výške 500 libier (vyše 711 eur).

Odvtedy dostali ešte jednu, vylepšenú ponuku, ktorú však taktiež zamietli. Uviedli pritom, že manažment metra nevyhovel ich požiadavke zaviesť nočné služby až od 12. septembra. Táto skutočnosť ich donútila k vyhláseniu nového štrajku.