Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Londýnskeho imáma uznali v USA vinným z terorizmu

Na archívnej snímke z 30. apríla 2004 Abu Hamza al-Masri (vľavo) so zamaskovaným strážcom v Londýne. Foto: TASR/AP

Porota zložená z ôsmich mužov a štyroch žien ho uznala vinným v 11 bodoch obžaloby. Abú Hamza al-Masrí môže dostať doživotný trest.

New York 20. mája (TASR) - Súd v New Yorku v pondelok uznal londýnskeho imáma Abú Hamzu al-Masrího vinným z terorizmu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Súdny proces s 56-ročným kontroverzným islamským duchovným trval štyri týždne.

Porota zložená z ôsmich mužov a štyroch žien ho uznala vinným v 11 bodoch obžaloby. Abú Hamza al-Masrí môže dostať doživotný trest.

Pre amerického prokurátora Preeta Bhararu je to už druhé odsúdenie v prípade terorizmu za posledné tri mesiace. V marci odsúdila iná porota Sulejmana Abú Ghaíta - zaťa Usamá bin Ládina - ktorý bol tiež obvinený z terorizmu.


Predstavitelia britskej vlády privítali uznanie viny radikála
Britský premiér David Cameron a ministerka vnútra Theresa Mayová privítali dnes uznanie viny radikálneho islamského duchovného abú Hamzu Masrího ohľadom terorizmu. Britská vláda niekoľko rokov usilovne pracovala na jeho vydaní do Spojených štátov, k čomu došlo v roku 2012, uviedla Mayová vo vyhlásení. Citovala ju agentúra AP.

Podľa šéfky rezortu radikál egyptského pôvodu, známy svojimi náruživými protizápadnými kázňami, "v priebehu dlhých rokov využíval každú jednu príležitosť na to, aby zmaril a dosiahol odklad procesu vydania" do USA. Cameron uviedol, že dúfa v zefektívnenie pravidiel extradície, aby podobné prípady netrvali tak dlho.

Masrího, ktorého občianske meno je Mustafá Kamál Mustafá, v pondelok v New Yorku uznali za vinného ohľadom podporovania teroristických organizácií a zámerov zriadiť v štáte Oregon výcvikový tábor pre stúpencov siete al-Káida. Rozsudok nad ním vynesú v septembri.