Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Londýnsky starosta Boris Johnson bude agitovať za brexit

Boris Johnson Foto: TASR/AP

Boris Johnson je členom vládnej Konzervatívnej strany premiéra Davida Camerona, k viacerým ekonomickým a sociálnym otázkam však zaujíma skôr liberálne postoje.

Londýn 21. februára (TASR) - Starosta Londýna Boris Johnson dnes oznámil, že pred júnovým referendom bude agitovať za odchod Británie z Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Budem viesť kampaň za odchod z únie ... A to preto, aby obyvatelia tejto krajiny mali lepší údel, aby sa ušetrili ich peniaze a vrátila sa im kontrola (nad vlastnými záležitosťami)," vyhlásil Johnson pred novinármi, ktorí sa zhromaždili pred jeho londýnskym domom.

Starosta vo svojom vystúpení ocenil britského premiéra Davida Camerona za to, že sa mu podarilo vyrokovať dohodu o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou. Napriek tomu si myslí, že dosiahnutá dohoda nejde dostatočne ďaleko a že lepšou alternatívou bude brexit.

Johnson zdôraznil, že jeho rozhodnutie o tom, ku ktorému táboru sa pridať, bolo "bolestne ťažké".

Boris Johnson je členom vládnej Konzervatívnej strany premiéra Davida Camerona a v súčasnosti patrí k jedným z najvplyvnejších britských politikov.

Cameron dal členom Konzervatívnej strany voľnosť v tom, ku ktorému táboru sa priklonia v rámci kampane pred referendom. Zotrvanie v únii podporuje väčšina členov britskej vlády; niekoľkí ministri však už oznámili, že budú verejne podporovať brexit.

Starostovo rozhodnutie podľa BBC predstavuje veľkú vzpruhu pre tábor stúpencov odchodu a súčasne vážny úder pre premiéra Camerona, ktorý sa zasadzuje za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ.

Britská vláda v sobotu rozhodla, že referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii sa uskutoční 23. júna. Stalo sa tak po tom, ako sa lídri EÚ v piatok dohodli na úprave vzťahov medzi Londýnom a Bruselom na základe Cameronových požiadaviek.

Británia je členom únie od roku 1973, vtedy sa však toto zoskupenie ešte nazývalo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS). Briti už v roku 1975 veľkou väčšinou rozhodli v referende o zotrvaní v EHS.