Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lotéria El Gordo priala aj migrantom. Senegalčan vyhral 400-tisíc eur

Senegalčan Ngame, ktorý vyhral v španielskej lotérii závratnú sumu Foto: TASR/AP

Podľa usporiadateľskej agentúry vyhralo nejakú čiastku v tradičnej vianočnej španielskej lotérii El Gordo asi 35 migrantov z Afriky.

Bratislava 26. december (Teraz.sk/TASR) - Migrant pochádzajúci zo Senegalu vyhral v tradičnej španielskej vianočnej lotérii závratnú sumu. V hodnote asi 400-tisíc eur. Informovala agentúra AP.

Muža menom Ngame, jeho manželku a niekoľko ďalších desiatok osôb zachránila pred ôsmimi rokmi španielska pobrežná stráž z preplnenej potápajúcej sa lode smerujúcej z Afriky na Kanárske ostrovy. Podľa usporiadateľskej agentúry vyhralo nejakú čiastku v tradičnej lotérii El Gordo (Tučná) asi 35 migrantov z Afriky.

Ngame si kúpil žreb v meste Roquetas de Mar ležiacom v juhovýchodnom španielskom regióne Almería. Práve v tomto meste sa pritom predalo 1600 žrebov s výherným číslom 79140. Šťastný výherca vraj nedávno stratil prácu. V Roquetas de Mar je pritom asi 30-percentná nezamestnanosť.

„Dnes by som sa chcel poďakovať španielskej vláde aj Španielom," uviedol Ngame radiu Ondacero. „Zachránili nás, keď sme boli uprostred mora," dodal. Zatiaľ ešte nevie, čo spraví s výhrou, musí sa poradiť s manželkou.



Účastníci Mimoriadnej vianočnej lotérie mohli tentoraz vyhrať spolu 2,2 miliardy eur, z čoho štyri milióny tvoria hlavnú výhru známu pod označením El Gordo (Tučná). Séria žrebov, ktorých majitelia si túto sumu rozdelia, nesie číslo 79.140.

Takmer štvorhodinové žrebovanie v priestoroch madridskej opery Teatro Real naživo prenášali španielske rozhlasové i televízne stanice. Španielska vianočná lotéria s vyše 200-ročnou tradíciou je považovaná za najstaršiu a najväčšiu na svete.

Žrebov s rovnakým číslom existuje vždy 160 kusov, ktoré sa predávajú spoločne za 200 eur. Španieli sa však pri kúpe spravidla skladajú a často sa uspokoja s desatinovým podielom za 20 eur. Niektoré médiá tak uvádzajú namiesto štvormiliónovej iba 400-tisícovú hlavnú výhru. Zo získaných peňazí je navyše potrebné odviesť 20 percent štátu.